Почти всеки пети е със постваканционен синдром

Летните ваканции са зад нас. Всичко преживяно е запечатано в снимки, които провокират носталгия по отминалите дни. Месец септември е време за завръщане към рутината  - забързан график, ранно ставане, работни и лични ангажименти - ден след ден. Всичко това носи усещане за стрес и безпокойство. Голяма част от работещите и учещите имат затруднения да превключат на по-активен режим. Когато това продължи повече от седмица и е съпроводено с усещане за отчаяние, апатия и неспособност да бъдат изпълнявани рутинните задачи, налице е т. нар. постваканционен синдром. Той представлява невъзможност за адаптация и преход от почивката към  работното ежедневие.

 

Синдромът е по-широко разпространен в страни, където е обичайно работещите да се възползват от продължителни отпуски, главно през летните месеци. В България утвърденият период за платен отпуск на годишна база е не по-малко от 20 дни. В страни, като Финландия и Франция, полагаемият годишен отпуск е дори 30 работни дни.  

 

Проблемът се  корени преди всичко в това, че мнозина се хвърлят в забързания работен график, без да си дадат възможност за постепенна адаптация. Работната среда играе ключова роля за процеса на адаптиране. Ако тази средата е силно напрегната, вероятността да се стигне до трудност при завръщане на работа е голяма. За разлика от това, тези, които упражняват професиите си в позитивна и приятна работна среда, е възможно по-лесно да се върнат в обичайния си ритъм на работа и живот.

 

Сред факторите, които допринасят за развитието на постваканционен синдром, са също лошите колегиални взаимоотношения, прекалено взискателни работодатели, натовареност на работния график, непосилни задачи, часове извънреден труд, проблеми от личен характер и др.

 

Постваканционният синдром е състояние, което не бива да се пренебрегва. Той представлява вид депресия, свързана с усещане за липса на енергия, демотивация, тъга. Всички те имат деструктивен характер и влияят негативно на личността и продуктивността.  

 

Симптомите при всички засегнати са индивидуални. Продължителността им нормално варира между 3 до 7 дни. Тогава, когато оплакванията продължат повече, е необходимо да се вземат мерки.

 

Ключът за предотвратяване на синдрома е в осигуряването на достатъчно време за адаптация и възможно най-лек преход между почивката и работното ежедневие. Предлагаме ви няколко допълнителни съвета, с които да си осигурите плавно и безпроблемно завръщане към обичайните задължения.

 

Възобновете обичайния си режим за сън постепенно. В края на ваканцията си се стремете да ставате по-рано и да си лягате навреме. Започнете да преглеждате работната си поща, да следите деловата си кореспонденция и да планирате ангажиментите си. Отделяйте по един – два часа за това всеки ден. По този начин промяната при завръщане на работа няма да травматична.

 

Не се връщайте от почивката си непосредствено преди първия работен ден. По-добре е да го направите няколко дни преди това, така че да се пренастроите постепенно. Дайте си време и се върнете плавно към обичайната си среда и ангажименти.

 

Много работодатели настояват полагаемия годишен отпуск да бъде разпределян през годината, с оглед на това да не се стига до пълно откъсване от работния график. Ако разполагате с 20 дни отпуск, не се възползвайте от всички тях едновременно. По-разумно е да ги разпределите в три почивки през годината. Така ще си почивате по-често и по-лесно ще се завръщате към обичайните задължения и ритъм.

 

Ставайте малко по-рано от обикновено, за да отидете на работното си място. Въпреки, че може да изглежда непосилно, осигуряването на повече време сутрин, дава възможност да започнете деня си спокойно, без да бързате и да се изнервяте.

 

Почувствате ли се демотивирани и изтощени, отидете на спорт. Спортът е най-добрият начин да овладеете стреса, натрупаното напрежение, да се заредите със сила и устойчивост. Внесете положителни промени и в храненето си.

 

Най-важното от всичко обаче е да отдадете цялото си внимание на положителни мисли и неща, които ви карат да се чувствате добре и щастливи. Спортувайте, срещайте се с приятни и позитивни хора, планирайте тържества, чертайте планове за бъдещето си. Не забравяйте също и да си почивате добре. Качественият сън подобрява концентрацията, продуктивността, самочувствието и общото здраве.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах