По-добър живот с множествена склероза

След поставяне на диагнозата, множествената склероза сериозно засяга качеството на живот на засегнатите.


Множествената склероза силно повлиява живота на хората, които получават диагноза и са принудени да живеят с това заболяване. В България повече от 10 000 души живеят с множествена склероза.


Въпреки че преди само няколко години лечението на МС е бе нещо немислимо, днес все пак има начини за контрол на болестта и подобряване живота на засегнатите. Ще припомним, че на физическо ниво множествената склероза причинява проблеми със зрението, говора, баланса на тялото. На когнитивно ниво тя може да засегне паметта.


Хората, които живеят с МС в известна степен се чувстват невидими и неразбрани. Диагнозата звучи стряскащо, а голяма част от диагностицираните нямат почти никаква информация за болестта. Това причинява истинско объркване и буквално преобръща живота им.


По този начин понятието за качество на живот с МС е много лично и променливо. В допълнение към присъщата хетерогенност на болестта, във всеки отделен случай влияят и други фактори, като например мястото, където живее лицето, неговата култура, информираност, начин на живот, ценности…


Хората, диагностицирани с множествена склероза несъмнено живеят с чувството за несигурност, но това не е причинено толкова от симптомите на болестта, а от страха как може да се развие и в каква степен може да засегне живота им. Най-важното за тези хора е да не губят вяра и да бъдат активни в търсенето на решения за по-добро качество на живот.


Съвети за по-добър живот с множествена склероза


Тези съвети са разработени от европейска фондация, с подкрепата на фармацевтичната компания Merck. Целта е да се помогне на засегнатите чрез насърчаване на определени практики. Вдъхновени са от опита на засегнатите и техните и послания, споделяни в социалните мрежи.  


Съветите са класифицирани предвид седемте принципа за подобряване на качеството на живот с MС, които развива Международната федерация за борба с болестта, след обстойни консултации с хора от над 30 държави.


Принципите се основават на знанията и опита на хората, засегнати от МС по целия свят и позволяват да се научи повече за това как се развива болестта и как се отразява на качеството на живот засегнатите, семействата им,  приятелите и всички, които попадат в тяхното обкръжение.

Овладяване на състоянието, независимост и централна роля в лечението от страна на засегнатите, както и право да вземат решения, когато става дума за терапевтичния подход;


Достъп до пълноценно и ефективно лечение и осигуряване на условия за променящите се нужди, свързани с физическото и психическо здраве;


Подкрепа от страна на роднини, приятели, близки и хора от обкръжението на засегнатите;
Подходяща заетост с гъвкаво работно време и възможност за болнични и почивки;


Достъп до информация, центрове за подкрепа, технологии, обществен и друг транспорт;
Икономически ресурси, които се приспособяват към променящите се потребности и разходи за живот на заболелите;


Положителна, поддържащи нагласа, политики и практики, които насърчават равенството и се противопоставят на стигмата и дискриминацията;

В оригиналния проект всеки принцип е свързан с илюстрация в комичен стил, за да се улесни разбирането му. Крайният резултат е хартиен плакат с разбираеми послания, които са изключително вдъхновяващи и мотивиращи.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах