Пет съвета как да четем от смартфона и таблета без да повредим зрението си

Пет съвета как да четем от смартфона и таблета без да повредим зрението си

Хоризонтално положение на дисплея, регулиране на яркостта и спазване на подходяща дистанция, са някои от навиците, с които можем да защитим очите си от екраните.

През последните години забързаното ежедневие, светоусещането на хората, които му принадлежат и потребностите им са такива, че книгата постепенно е свалена от пиедестала си. С напредването и развитието на новите технологии обаче, четенето отново е на мода… но с нов облик … от екрана на смартфона или таблета. Много от класическите и съвременни автори вече са достъпни под формата на електронни книги.

Вече се приема за повече от естествено, по време на обичайните си занимания през деня да хвърляме по едно око на смартфона или таблета: докато пътуваме за работа, в обедната почивка, преди среща, преди сън… Винаги можем да намерим по минутка за електронната поща, чат с приятел, последните новини или дори страничka от любимата книга. Как обаче влияе това на очите ни?

 

По повод Световния ден на книгата, който всички отбелязахме на 23 Април, обобщаваме някои от съветите, които офталмолозите напомниха да имаме предвид, докато четем на телефона или компютъра си:

 


Съобразете размера на екрана

Безспорно е, че дисплеят, върху който четем текста е от съществено значение, не само по отношение на качество и резолюция, но и заради комфорта на очите. Колкото по-голям е екрана, толкова по-удобно и безопасно ще е четенето на него.

 

Контролирайте позицията
Бъдете внимателни по отношение на положението на главата и очите при четене, за да не навредите на зрението си. Препоръчително е дисплеят да е на нивото на очите, така че фокусът да е в хоризонталната равнина. За целта главата трябва да е в естествена позиция: нито наведена, нито вирната нагоре.

 

Настройте яркостта
Затъмненият екран, като и твърде яркият, могат да причинят неудобства като парене, сълзене и сухота в очите. За да се избегне това е необходимо да се регулира яркостта на екрана така, че четенето да е комфортно. Обикновено се препоръчва яркост между 30% и 50% от максималния интензитет на дисплея.

 

Спазвайте подходяща дистанция
Всяко електронно устройство, независимо от вида на дисплея, трябва да е на 30 сантиметра от очите ни, когато гледаме към него или четем. Това е важно не само за очите, но и за здравето ни като цяло.

 

Подберете подходящ шрифт
Голямото предимство на електронните устройства за четене е, че те позволяват регулиране размера на шрифта на текста, според индивидуалните нужди. Преди да започнете четенето, поставете дисплея на 30 сантиметра разстояние от очите си и уголемявайте размера на буквите, колкото ви е необходимо, за да не натоварвате прекалено погледа си.

Ако ползвате очила за четене и компютър, то непременно ги носете, дори да имате намерение да прочетете само страничка от любимата си книга на своя смартфон. Ако усетите симптоми като сухота в очите, двойно виждане или главоболие, трябва да се обърнете към офталмолог, за да направи оценка на зрението и да ви посъветва как да избегнете тези проблеми и евентуални усложнения.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах