Първите седем – изграждане на здравословни навици

Първите седем години от живота на детето са ключови за неговото развитие и до голяма степен определят поведението му като възрастен. Родителите насочват усилията си към различни методи на възпитание, но не бива да забравят, че първият стълб в развитието на детето е изграждането на добри хигиенни навици.

Създаването на здравословни норми в ранна детска възраст може да се окаже проблем в някои семейства. Има деца, които отказват да спазват правилата за лична хигиена, които родителите му налагат и това възпрепятства възпитателните методи.

 

За да стимулирате детето е важен вашият личен пример в семейството. Децата се учат най-лесно, когато следват родителските действия. Бъдете последователни в изграждането на хигиенните правила, като ги прилагате и самите вие. Така за детето ще бъде естествено да се учи от вас и няма да срещнете отявлена съпротива. Ако вие самите не прилагате редовно правилата, които налагате на децата, не може да очаквате и те да ги вършат с голямо удоволствие.

Основни хигиенни навици, които детето трябва да придобие през първите седем години:

Миене на ръце и лице. Да научите детето да мие ръцете преди и след хранене, след ходене до тоалетна, след игра навън или галене на домашни любимци, е най-важната част от личната хигиена. Много ефективен и забавен метод за придобиване на този навик е, ако пеете популярната песничка „Хей, ръчички, хей ги две“.  Слушайки песента, децата бързо се научават да правят движенията за миене на ръцете и лицето. С нея може да създадете трайни хигиенни навици – пейте я винаги, докато миете ръцете.

Понякога затрудненият достъп на децата до кранчетата или сапуна може да ги демотивира да се мият. Постарайте се да му осигурите столче или някакъв предмет, на който да стъпи, за да се измие.

Миене на зъби. Миенето на детските зъбки трябва да става още в най-ранна възраст, с появата на първите зъби. Купете бебешка четка, с която да миете зъбките два пъти дневно. В аптеките се продават четки, които приличат на напръстници и се поставят на показалеца, удобни за употреба. Така детето постепенно ще свикне и няма да е трудно да се изгради един от най-важните навици. За добра орална хигиена се погрижете да не пропускате редовните посещения при зъболекар, който да следи развитието на детските зъбки.

Ходене на гърне. Приучаването към гърне трябва да започне рано, около навършването на първата годинка, смятат специалистите. Дори и да не се опитвате да го слагате постоянно на гърнето, започнете да му обяснявате, че вие самите ходите до тоалетната, да му казвате всеки път, когато отивате до тоалетната, да му разказвате за всички хора, които то познава (роднини, братя, сестри, приятели), че те вече отдавна не ползват памперси. Когато детето види, че повечето хора наоколо използват един начин, то ще пожелае да стане част от мнозинството. Ако в семейството има по-голямо дете, може да го използвате като пример за мъничето.

Един от стимулиращите начини да научите детето да използва гърнето, е да му давате по малка награда след всяко успешно използване. Купете му книжка със стикери и му давайте да залепи по един всеки път, когато е имало напредък с приучаването.

Друг важен навик е редовната грижа за нежната зона около пелените. Използването на козметика срещу подсичане понякога се налага и след като детето е спряло да използва пелени. Добре е да му обяснявате защо е необходимо да се маже тази зона с крем, така че да се избегнат болезнени възпаления.

Къпане и миене с шампоан. До 6-годишна възраст децата обикновено се къпят от родителите, но това не означава, че детето не трябва да прави опити да се къпе самостоятелно. В подходящ момент, щом усетите, че детето е готово или изразява желание да се изкъпе само, не го спирайте. Оставете го да опита само, а вие само го наблюдавайте отстрани и го насърчавайте.

Ресане. Купете детски гребен, цветен и шарен, като метод да стимулирате детето само да прояви желание да се реши. Обяснявайте му колко важно е да се реши по няколко пъти на ден. Демонстрирайте му всеки ден как го правите вие и в един момент то само ще започне да го върши. От решаващо значение е да започнете да го учите в най-ранна детска възраст, особено при момиченцата.

Оформяне на ноктите. Този навик определено не е сред любимите на малчуганите, но пък е задължителна част от дневния тоалет. С подходяща детска ножичка подрязвайте ноктите на детето, като задължително му обяснявате защо е важно да се оформят редовно.

Бърсане на нослето. В първите години течащото носле е неизменна част от ежедневието, а кърпичките преливат от всеки ваш джоб. Това е най-доброто време да научите детето да бърше нослето си само. В началото няма да се справя идеално, но проявете търпение и постоянство в изграждането на навика. За по-голям стимул може да купувате детски носни кърпички с любимите анимационни герои. Пакетчето с кърпички може да сложите в детската раничка за градината или в джобчето му, когато излизате навън. Така то постепенно ще свикне да ги използва само при необходимост.

За да създадете здравословни навици в детето, може да приложите някои от правилата под формата на игра. Друг лесен начин е да му купите детски продукти за лична хигиена. В тази ранна възраст децата имат силно развито собственическо чувство. Ако им купите техни лични детски сапун, шампоан, шарена четка за зъби, паста за зъби, гребен, за тях ще бъде по-лесно приучаването да ги използват.

Най-важното е да не се отказвате, ако срещнете съпротива у детето и да не правите компромиси с вече установените правила. Бъдете последователни в изграждането на тези важни здравословни навици и детето ще ви бъде благодарно един ден.

Когато учите детето на определени навици, задължително е да проявявате постоянство.  В началото просто повтаряйте ритуалите на измиване, почистване на зъбките, нанасянето на кремче върху деликатните зони и т.н. Правете го всеки ден, без изключение. И с всеки изминал ден, предоставяйте на детето по-голяма самостоятелност. Хигиенните навици и умения могат да бъдат сформирани у детето, когато всички възрастни имат едни и същи изисквания към него, затова следете внимателно членовете на семейството ви да прилагат вашите общи правила.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах