Първи грижи за зъбите

Първи зъби

Безспорно миенето на зъбите е задължение, но защо да не бъде възпитано така, че да е и забавно удоволствие…
Стоматолозите настояват, че малчуганите трябва да изградят полезния навик да се грижат за зъбите си още в първите години от живота си. В ранна възраст е много по-лесно това да се превърне от забавна игра в рутинен жест, с който най-малките да си гарантират здрава и красива усмивка. И не само това, четкането на зъбите, още от мига на появата им, стимулира венците и по този начин улеснява никненето на нови зъбки.

Първи зъби

Как да се почистват зъбите на бебето?

Преди навършване на 6 месеца, ако има поникнали зъби, за почистването им се грижат родителите. То става не с четка, а с кърпа, специално предназначена за целта.
Още в първите месеци е препоръчително да се започне почистване на венците и устната лигавицата на бебето след хранене, с чиста, влажна кърпа, която ще се използва само за дентална хигиена.

Когато малчуганът ви е на около 6 месеца, време е да изберете първата четка за зъби. Обикновено в този период излиза и първото зъбче. Веднага след появата му, може да се започне ежедневната грижа. Необходими са четка с мек косъм и подходяща дентална паста.

Какво трябва да знаем

При най-малките, микроорганизмите, които се откриват в устната кухина, са различни от тези, които се изолират при възрастните. Така например, в устата на бебетата не се срещат бактериите, които причиняват кариес.
В тази връзка, избягвайте да давате на мъника си предмети, замърсени със слюнката на възрастни. По същите причини, бебето ви трябва да има своя собствена четка за зъби и не трябва да я споделя с никого. Винаги след употреба я оставяйте да изсъхне на открито, с главата нагоре. Тя не трябва да има досег с други четки за орална хигиена.

Малките деца са склонни да поглъщат, а не да плюят денталната паста. Поради това е най-добре да се изчака детето да е в състояние да плюе, преди да изберете такава с флуорид. Редувайте я с обикновена, тъй като предозирането с флуорид може да създаде постоянни бели петна по зъбите (флуороза).

Първи зъби

Кога трябва да е първото посещение при зъболекар

Първият преглед при стоматолог може да се направи, когато детето е на една година или 6 месеца след появата на първия зъб. Погрешно е да се чака да поникнат всички зъби, за да се прегледат и лекуват, ако това се налага.

Как да насърчим почистването на зъбите при децата

Малките деца не обичат да мият зъбите си. Ето някои съвети, които ще направят вашата задача по-лесна:

Първо, не настоявайте да са перфектни в изпълнението на заачата още първите пъти и не измивайте зъбите им вместо тях. Нека опитат сами. Освен, че ще е забавно, практиката играейки да правят нещо полезно за себе си, дава много по-добър резултат, отколкото да приемат четкането на зъбите като задължение.

В същото време, тъй като децата обичат да имитират, мийте често зъбите си пред тях. Много скоро няма да се налага да ги подканяте към това.

Когато детето е на възраст около 5 години, то вече трябва да умее да почиства само зъбите си ефективно. За целта може да запишете час при стоматолог, който да покаже на детето как да четка правилно зъбите си, да му предложи интересни техники, които да упражнят заедно. Ако всичко е поднесено забавно, с нужното търпение и професионален опит, резултатът ще е налице… бъдещите посещения при зъболекаря ще са по-малко.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах