Памперс - дерматит: причини и решения

Памперс - дерматит: причини и решения

 

Памперс -дерматитът представлява кожен проблем, който се развива в областта, обхваната от памперса на бебето.

памперс

В даден момент, повече от 90% от децата в кърмаческа възраст страдат от този проблем. Зачервяването и възпалението, с които е свързан, се дължат на гъбички от типа Candida, които се развиват изключително бързо и лесно в топли и влажни места, каквато е тази зона. Допълнителни предпоставки може да са антибиотично лечение, по-честа дефекация, нередовна смяна на пелените.

За да се избегнете проблема, необходимо е да сте внимателни с киселинността на храната на малчуганите. (киселинни храни са месото, хляба и макаронените изделия, сладките сокове, бисквити и др. ). Педиатрите препоръчват памперса да бъде поставян така, че в областта на корема да остане свободен един пръст разстояние. Твърде стегнатите пелени, както и тези с неподходящо покритие, може да станат причина за кожни раздразнения. Обърнете внимание и на измиващите грижи, които използвате за памперс-зоната, както и на перилните прахове, ако използвате пелени за многократна употреба. Химикалите в тези продукти са агресивни и дразнят бебешката кожа.

Макар обривът под пелените да не е нещо необичайно, той изисква намеса от страна на лекар, за да се избегнат бъдещи усложнения. Диагностицирането е лесно. Лечението също, но ако то бъде отложено, това води до възпаление на по-голяма площ от кожата, образуват се рагади и корички, което е свързано с болка и безпокойство у малкото. 

Консултирайте се с вашия лекар, ако забележите зачервяване и подсичане в областта под пелените на бебето, ако обривът се влошава и разпространява по корема, гърба, ръцете или лицето. Тези симптоми може да са придружени с повишена температура, плач и безпокойство при детето.

памперс 1

 

Най-доброто лечение при подсичане е кожата на дупето да се запази чиста и суха по-дълго време. Това също е и основен начин да се предотвратят обрив. Оставете бебето без памперс колкото е възможно, минута, две. Това ще помогне на кожата по-бързо да се възстанови.

Вижте какви са основните препоръки на педиатрите, за да се избегне памперс-дерматит:

 

Сменяйте пелените на бебето често, и възможно най-скоро след дефекация.

Измивайте с вода или почиствайте с мека памучна кърпичка дупето на бебето при всяка смяна на пелените. Избягвайте триене или търкане. Ако зоната е вече възпалена, почиствайте под течаща вода, тя действа успокояващо. Подходящи са и седящите вани със смрадлика, която има добър противовъзпалителен ефект.

Винаги преди поставянето на новия памперс се уверете, че зоната е подсушена и чиста.

Отпуснете памперса. Твърде стегнатите пелени  запарват кожата и могат да раздразнят и протрият кожата в областта на талията или бедрата на бебето.

Използването на защитни кремове за тази зона помагат на кожата да остане суха и намаляват риска от инфекция.

Винаги измивайте ръцете си преди и след смяна на пелени.

Консултирайте се с лекар или фармацевт каква козметика е подходяща за зоната под памперса.

Не използвайте кърпички, които съдържат алкохол или парфюм.

bebe

Поради опасност от вдишване или поглъщане, все повече педиатри не препоръчват употребата на талк при бебета.

Ако използвате пелени за многократна употреба, при изпирането им изплакнете два или три пъти, за да отстраните сапуна и всички химикали.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах