Открийте кой е виновен за затлъстяването

Затлъстяването най-често се дължи на няколко фактора, предимно засягащи начина на живот и хранене.

Безспорно затлъстяването е основен здравен проблем в световен мащаб. Затова не е изненада, че съществуват всякакви по вид диети, вегетарианство, гладуване с цел отслабване и детоксикация и др. Така или иначе, магически решения за достигане на идеално тегло все още няма. Необходимо е всеки сам да открие свои правила за хранене и навици, с помощта на които да поддържа теглото си във норма.

Причините за затлъстяване са различни. Разбира се, човек, който следва висококалорична диета, увеличава риска от наднормено тегло. Въпреки това, много хора, които се хранят добре през живота си и се грижат за себе си, в даден момент натрупват килограми.

Предстои да посочим кои са най-големите виновници за затлъстяването.

 

Калориите

Един от виновниците за затлъстяването е хиперкалоричното хранене. С подобно хранене в тялото се внасят много повече калории, отколкото можете да се изгорят. Не случайно основно правило в диететиката е, че трябва да има добре премерен баланс между калориите, които се приемат и физическата активност, която дадено лице има всеки ден.

Когато калорийният прием е прекомерен, това води до складиране на хранителни вещества под форма на мазнини. Резултатът е  затлъстяване и ред здравословни проблеми, произтичащи от това. За да се постигне контрол над този проблем, решенията са сравнително прости:

Приемайте по-малко калории по време на хранене. За целта избирайте еднокомпонентни или малкокомпонентни хранителни продукти. С други думи, колкото повече съставки съдържа определен хранителен продукт, толкова по-вероятно е и калориите, които съдържа, да са повече. Избягвайте наситените животински мазнини, въглехидратите, бялото брашно и захарта във всяка форма. Ако имате проблеми с измерването на количествата или не знаете колко трябва да консумирате, потърсете съвет от диетолог.

От друга страна, важно е да останете активни. Дори да се храните умерено, ако водите заседнал начин на живот, вероятността от наднормено тегло е завишена. Препоръките са да се отделя минимум половин час на ден за леки и умерени упражнения, ходене, джогинг или колоездене. Така не само ще редуцирате излишните килограми, но и ще поддържате в норма теглото си в дългосрочен план.

 

Гените

Друг определящ фактор, който стои в основата на затлъстяването, е генетичната заложеност. Не е необичайно, ако бащата или майката в едно семейство имат наднормено тегло, децата също да повтарят модела. Отчасти това може да се избегне с подходяща диета. Факт е, обаче, че когато в най-ранна възраст децата не получават добър модел за хранене и самите се хранят с неподходящи храни, по-късно е много трудно да се поправят последствията от това.

Доказано е, че децата на майки с наднормено тегло имат проблеми с контрола на движенията на определени мускули. Освен това, при младите жени с наднормено тегло, съществува риск от по-трудно забременяване.

В тази връзка, за да предотвратите наднорменото тегло на вашите деца, специалистите съветват да се опитате да достигнете разумно тегло преди да започнете опитите за забременяване.

 

Захарта

Има различни видове захари, някои от тях не са така вредни, както бялата захар. Въпреки това, тези, които се добавят към повечето обработени храни, причиняват промени в хормоните и биохимията на тялото.

Сред храните, които трябва да избягвате, са тези  с различни видове захар и подсладители в съдържанието. Ако имате съмнения, най-добре е да проверите етикетите на продуктите, които купувате. Главно, избягвайте тези, които съдържат два или повече вида захар.

Ако не сте ясни, когато четете етикета, не забравяйте, че имената им завършват с окончание "оза" (захароза, сукралоза, глюкоза, фруктоза и др.)

 

Заседнал начин на живот

Когато прекарвате по-голямата част от времето си в офиса, колата, пред компютъра или у дома и нямате възможност да отидете на фитнес, натрупването на наднормено тегло е съвсем очаквано. Не забравяйте, че в много случаи спортът е въпрос на вътрешна необходимост и грижа за себе си, така че винаги има начин да го включите в седмичния си график.

Помислете как да преподредите приоритетите си така, че да остане възможност и за посещение на групови спортни занимания или фитнес, поне два пъти седмично. Освен това, винаги, когато е възможно, оставяйте колата си и вървете пеша, изкачвайте се по стълбите, вместо да ползвате асансьора, разхождайте се в почивните си дни, вместо да си уговаряте срещите с приятели у дома, поиграйте с децата си на топка или федербал.

Здравословното тегло не е даденост. Дори да изглежда, че има хора, които са в перфектна форма, без да полагат усилия, знайте, че това не е така. Ако се храним неразумно, не спортуваме и не се грижим за себе си, това рано или късно ще си проличи. Затова ви препоръчваме да следвате не диети, а простички правила на хранене и живот, с които да се чувствате добре и да гарантирате доброто си здраве. Освен това, по този начин вие ще дадете пример и на децата си как да се грижат за теглото си така, че да не се налага никога да спазват неразумни диети и ограничения.

Вижте и нашата статия "Какво да очакваме след прием на „хапчето след секс”

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах