Отит

Най-честите усложнения, с които протича грипният вирус, са фарингитът и отитът.

Климатичните условия през зимата, които предполагат по-чести настинки и пиковите нива на разпространение на грипните вируси са двете причини, с които специалистите обясняват по-честата проява на остри отити.

50% от случаите на заразяване с грипен вирус протичат с усложнения, като фарингит или остро възпаление на ушите. Адекватното лечение при грип и навременна консултация при оплаквания, свързани с болка в ушите и нарушения в слуха, са от съществено значение, за да бъде предпазен слуховия апарат от инфекции и хронични усложнения.

Острият среден отит е сред най-честите причини, които водят пациенти пред кабинетите на специалисти УНГ през по-студените месеци. Заболяването се причинява от вируси или бактерии и е свързано с натрупване на течност зад тъпанчето, което причинява възпаление на средното ухо. Засегнато може да е само едното или и двете уши едновременно. Заболяването  протича болезнено, често е съпроводена с висока температура и нарушения в слуха. Ако не се лекува правилно, инфекцията може да стане причина за постоянни проблеми със слуха.


Възрастните хора и децата са тези, които трябва да вземат повече предпазни мерки в това отношение. Тяхната имунна система е особено чувствителна към външни агресии, което ги прави много по-податливи към вирусни и други инфекции по това време на годината.

При най-малките сравнително често се наблюдава серозен отит, като усложнение след грипна вирусни инфекции. При тях също съществува риск от загуба на слуха, така че предпазването на децата от настинка и грип, като отключващи фактори за отит, е съществено важно.


Предлагаме ви няколко съвета, с които да се предпазите от появата на инфекции на ушите:

Пазете се от студа. Доколкото е възможно, защитете ушите си от ниските температури. Използвайте ушанки, топли шапки, качулки, за да се изолирате от студа и по този начин да намалите риска от инфекции, характерни за това време на годината.
 

Почиствайте ушите.

Здравето на ушите зависи и от хигиената. Почиствайте ги и ги подсушавайте всеки път след баня или плуване. Никога не използвайте остри предмети за целта, тъй като те може да увредят ушния канал и да предизвикат инфекция. Освен това, ако забележите, че ухото е възпалено, запишете час за консултация с лекар. Като временно облекчаващо средство може да използвате топъл локален компрес с морска сол.

 

Осигурете си защита срещу възможни инфекции.

Не само студът може да причини отит. Грипните и други вируси също често водят до появата на инфекциозни огнища в слуховия апарат. През студените месеци включете в храненето си повече храни, богати на антиоксиданти, витамини и минерали, както и имуностимулатори, които да укрепят защитните сили на организма. Диетата, обогатена с витамин В-12, има доказано положително въздействие върху здравето на слуха. Витамин В-12 се открива в храни, като мляко, яйца, черен дроб, червено месо.

 

Осигурете добра превенция.

Надеждната превенция е ключ към доброто здраве. Ако някога сте били  диагностицирани с отит, важно е да предприемете мерки за защита от евентуална повторна инфекция. Следването на  профилактичния план, назначен от вашия лекар, е важно, за да се контролира риска от слухови увреждания във времето.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах