От какви витамини и минерали се нуждаем през есента?

Есента е сезонът на настинките – точно по това време запасите от полезни витамини в организма се изчерпват, а тялото е под стрес поради липсата на достатъчно слънце. Страдаме от лошо настроение, започват да се появяват проблеми с кожата и като цяло това са първите признаци, че е време да започнем прием на витамини.

Повечето от тези ценни вещества не се задържат в организма, така че е наложително да се приемат допълнително. 

Какви витамини да пием през есента?

Отговорът ще ви даде вашето тяло, просто трябва да се вслушате внимателно в него.

Ако сте постоянно раздразнителни, бързо се уморявате и са започнали да се появяват кожни обриви, значи се нуждаете от по-големи количества B1. Основният източник на този витамин са бобовите растения и зеленчуците.

Ако сте летаргични, сънят ви е нарушен, а ноктите ви са станали чупливи, това показва, че страдате от недостиг на  B3. За да си го набавите, може да включите в менюто си повече черен дроб – говеждият е най-богат на В3, следван от пилешкия, сьомга, фъстъци, авокадо, гъби, зелен грах, кафяв ориз и други.

Ако кожата ви се лющи, а върху нокътната плочка са се появили бели петънца, както и малки бръчици по лицето, най-вероятно не ви достига витамин А.  Основен източник на този витамин са всички плодове и зеленчуци, оцветени в червено и оранжево, маслото, яйченият жълтък и други. 

Внимание: Този витамин взема активно участие в правилното функциониране на имунната система. Повечето хора се нуждаят от допълнителен прием на витамин А през есента.

Ако страдате от чести настинки, увеличете приема на витамин С. Той се съдържа в цитрусовите плодове, киселите горски плодове, малини, червените чушки и други. Този витамин не се се натрупва в организма, така че не се притеснявайте от предозиране.

Ако кожата на лицето ви е повехнала, а състоянието на косата се е влошило, трябва да засилите дозите витамин Е.  Той увеличава защитните сили на организма и предотвратява развитието на инфекции. Съдържа се най-вече в растителните масла и ядки.

Есенен лечебен курс с витамини и минерали – едно важно допълнение към здравословната диета

Като допълнение към правилното хранене през есента, все пак е по-добре да направите и един лечебен курс с прием на най-важните витамини, защото е невъзможно да се определи дали сте си ги набавили в достатъчно количество с храната. 

Кои са най-добрите витамини за деца през есенния сезон? 

През есента детският организъм е особено уязвим, затова е важно да се заложат на добри витаминни комплекси. Много педиатри препоръчват Doppelherz Имуно за деца, който прави децата активни и весели. Промените са забележими още през втората седмица от използването на хранителната добавка.  

Кои са най -добрите витамини за приемане през есента за мъже?

Bayer Супрадин Енерджи се понася добре от мъжкия организъм. Този комплекс перфектно поддържа физическото състояние и нервната система. Затова и специалистите го включват в класацията за най-добрите витамини за приемане от мъже през есента.  

Кои са най-добрите витамини за приемане през есента за жени?

Тези, при които витаминните комплекси са обогатени с билкови смеси, например гинко билобаженшеналфа-липоева киселина и други, които подсилват женския организъм и го правят по-издръжлив на физически натоварвания.

Можете да приемате милтивитамините на един или два приема дневно, като при курс от двойни дози се препоръчва вторият вариант.  

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах