Остеопорозата

Остеопорозата: превенцията е важна


Остеопорозата се свързва с ускорена загуба на костна маса. Макар в наши дни да съществува лечение за болестта, най-добрият подход е превенцията.

Остеопорозата е заболяване, по-често срещано при жените. В начален етап тя нерядко остава незабелязана. Болестта може да бъде много опасна, тъй като засяга здравето на костната система и в много случаи става причина за сериозни фрактури.  

Вече има доказани методи за превенция, голяма част  от които включват промени в начина на живот и изграждане на здравословни навици. Двата ключови акцента, част от програмата за профилактика, които лекарите поставят, са прием на оптимално количество калций и редовни физически упражнения.

Почти цялото количество калций, прието с хранителни източници или хранителни добавки, се съхранява в костите. Калцият е от съществено значение за силата на костната структура. Дефицитът му в детска възраст се отразява на здравето на костите в по-късните етапи от живота.

Изграждането на костна маса е продължителен процес, който обхваща периода на детството и юношеството, по време на които е важно да се приемат адекватни дози калций:

    Най-малко 800 мг / ден между 1 до 5 години;
    800 - 1 200 мг / ден между 6 и 10 години;
    1 200 - 1 500 мг / ден при юноши.


В действителност костната маса се увеличава значително по време на юношеството и постига оптималното си развитие до 25-годишна възраст. След това загуби на костно вещество от порядъка на 0.5 % годишно са обичайни. При жените менопаузата и промените в хормоналните нива на естроген ускоряват процеса. Така се стига до загуби от порядъка на 3 до 5 % за 2-3 години и след това 1 до 2 % през следващото десетилетие.
Ето защо в този етап от изключителна важност е да се следва хранителен режим с оптимално съдържание на калций, както и в диетата да бъдат включени хранителни добавки с минерала.

Съдържание на калций в някои храни, изразено в мг /за 100 г

Прясно мляко : 130мг.

Кисело мляко : 150мг.

Бяло сирене : 350мг.

Портокали : 40мг.

Черен дроб : 560мг.

Липсата на калций в началото на зрелостта е причина костите да отслабнат и по този начин се повишава риска от остеопороза. Факт е, че много юноши, които силно ограничават приема на калории в името на по-хубава фигура, са застрашени в по-голяма степен от болестта при достигане на зрелостта си. Бременните жени, кърмачките и възрастните хора също имат по-високи нужди от калций в диетата, като превантивна мярка срещу остеопороза.

Препоръчителните дневни дози са:

    900 мг / дневно при възрастни;
    От 1 000 до 1 200 мг / ден по време на бременност и кърмене;
    1 000 до 1 500 мг / ден, след 50 години;


Освен целесъобразната диета, физическите упражнения са друг начин за предотвратяване на остеопороза. От друга страна, вредни навици, като тютюнопушенето, предразполагат към поява на заболяването.

По преценка на лекуващия лекар също могат да бъдат предложени и лекарствени средства за профилактика на остеопороза. Това се налага при установяване на ранни признаци на болестта, както и ако е на лице фамилна обремененост.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах