Основи на захранване на бебето

Основи на захранване на бебето

хдхддд

Несъмнено всеки би признал, че един от най-вълнуващите етапи от развитието на децата е този, в който опитват за първи път различни вкусове.
Кога са готови за това и на какви основни правила трябва да е подчинено захранването, предстои да разберете.
Преди всеки опит да предложите храна, различна от майчиното или адаптираното мляко, нужно е да си отговорите на въпроса дали детето е готово за това.


Че е настъпил моментът за този нов етап, ще се ориентирате по признаци, като поникване на първите зъбки, навършване на шест месеца и повишено слюноотделяне, продължително задържане в седнало положение, проявява любопитство от страна на детето към това, с което вие се храните.


Захранването става постепенно: първоначално идеята е да се опитват различни зеленчуци, а в последствие и плодове. В по-късен етап, ако не е проявена непоносимост към един или друг продукт, постепенно отделни млечни хранения се заместват със зеленчуково или плодово пюре.

ххх


За захранването се избират сезонни плодове и зеленчуци и не се смесват, тъй като това затормозява храносмилането. Освен това, след предлагането на всеки нов вкус е необходимо да се изчака още ден, за да може при проявена алергична реакция лесно да се заключи от какво е предизвикана.


Педиатрите препоръчват захранването да не се случва преди шестия месец. Все пак, определящи са индивидуалното развитие и нужди на детето. Ако то категорично отказва да опитва храна, различна от млякото, то не го насилвайте. Изчакайте още няколко седмици и ще забележите промяна в отношението му към различните от млякото вкусове.

йейее


Важно е да се отбележи, че захранването има много важна роля, от една страна, за да се набавят нужните хранителни вещества, а от друга - с него се възпитават дъвкателните умения. Манипулирането на храна в устата има важна роля за развитието на устния апарат - нещо изключително полезно и определящо, не само за храненето, но и за говорните способности на детето.


Затова подходете с търпение, изберете подходящия момент и избягвайте да се придържате към съвети и схеми на други родители. Много ценна в случая ще е помощта  на педиатъра, който познавайки детето, ще ви ориентира кога е време да започнете да въвеждате твърди храни. От него ще получите и важни насоки с какво да започнете, какви количества да дадете, кои хранения да изместите, как да смесвате храните. Освен това, на редовните консултации ще става ясно колко е наддало детето и това ще е ориентир дали захранването е успешно.


И накрая, имайки предвид това, че първите впечатления са най-важни и определящи за отношението към едно или друго нещо, нека всичко е лесно и подчинено на вътрешното ви усещане и нужди на детето. Поднесете като първи храни онези, които знаете, че са вкусни и любими на всички, направете храненето забавно, създайте емоции, хранете се заедно... Всичко това ще помогне на детето лесно да приеме този нов етап, да е наслаждава на храната и да расте здраво.

 хдхд

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах