Оризова вода – домашното лекарство при гастрит

Ако често страдате от стомашен дискомфорт, препоръчваме ви да опитате оризовата вода като естествено и ефективно средство за облекчение.

 

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Най-характерните му симптоми са парене, киселини и болка в стомаха, често оригване, нарушено храносмилане и др.

 

Прекалено горещи напитки, кафе, пикантна храна, някои подправки, алкохол и прекомерния прием на мазнини влошават симптоматиката при гастрит.

 

Фактори, които увеличават риска от заболяването, са чести бактериални инфекции,  прием на аналгетици, възраст, злоупотреба с алкохол, стрес, автоимунни и хронични заболявания.

 

Оризовата вода е отлично средство за облекчаване на гастритни болки. Тя създава защитен филм, който предпазва стомашната лигавица от агресивното влияние на киселинните храносмилателни сокове. Освен ефективна, оризовата вода е изключително лесна за приготвяне.

 

Съставки: 1 чаша бял ориз (200 г), 6 чаши изворна или пречистена вода (1,5 литра)

 

Начин на приготвяне: Оризът се сварява във водата за около 20 – 25 минути. Ако след това време оризът е още твърд, това не означава, че вашето лекарство не е готово. Все пак целта е да се възползвате от свойствата на оризовата вода, а не да получите ориз, годен за консумация. По време на варене оставете съда покрит, за да се изпари възможно най-малко вода. След като оризът се охлади, водата се прецежда и се съхранява в хладилника.

 

Пийте по 3 чаши от тази лечебна вода дневно, докато оплакванията отшумят.

 

Оризовата вода е богата на минерали и хранителни вещества. По отношение на стомашно-чревното здраве тя има следните предимства:

 

Облекчава възпалението на стомашната лигавица;

 

Има засищащо и хидратиращо действие;

 

Намалява болката;

 

Предотвратява задържането на газове и подуване на корема;

 

Подходящо средство при диария и повръщане;

 

Все пак, ако болката в стомаха и паренето в областта зад гръдната кост не преминат, съветваме ви да се обърнете към специалист.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах