Ако често страдате от стомашен дискомфорт, препоръчваме ви да опитате оризовата вода като естествено и ефективно средство за облекчение.
Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица. Най-характерните му симптоми са парене, киселини и болка в стомаха, често оригване, нарушено храносмилане и др.
Прекалено горещи напитки, кафе, пикантна храна, някои подправки, алкохол и прекомерния прием на мазнини влошават симптоматиката при гастрит.
Фактори, които увеличават риска от заболяването, са чести бактериални инфекции, прием на аналгетици, възраст, злоупотреба с алкохол, стрес, автоимунни и хронични заболявания.
Оризовата вода е отлично средство за облекчаване на гастритни болки. Тя създава защитен филм, който предпазва стомашната лигавица от агресивното влияние на киселинните храносмилателни сокове. Освен ефективна, оризовата вода е изключително лесна за приготвяне.
Съставки: 1 чаша бял ориз (200 г), 6 чаши изворна или пречистена вода (1,5 литра)
Начин на приготвяне: Оризът се сварява във водата за около 20 – 25 минути. Ако след това време оризът е още твърд, това не означава, че вашето лекарство не е готово. Все пак целта е да се възползвате от свойствата на оризовата вода, а не да получите ориз, годен за консумация. По време на варене оставете съда покрит, за да се изпари възможно най-малко вода. След като оризът се охлади, водата се прецежда и се съхранява в хладилника.
Пийте по 3 чаши от тази лечебна вода дневно, докато оплакванията отшумят.
Оризовата вода е богата на минерали и хранителни вещества. По отношение на стомашно-чревното здраве тя има следните предимства:
Облекчава възпалението на стомашната лигавица;
Има засищащо и хидратиращо действие;
Намалява болката;
Предотвратява задържането на газове и подуване на корема;
Подходящо средство при диария и повръщане;
Все пак, ако болката в стомаха и паренето в областта зад гръдната кост не преминат, съветваме ви да се обърнете към специалист.