Очаква се пролетта на 2017г. да бъде трудна за страдащите от алергии

Смята се, че около 4 милиона българи проявяват чувствителност към цветния прашец на различни растителни видове. Според различни прогнозни и отчетни модели, тази пролет може да се окаже особено агресивна към засегнатите от поленова алергия.

Като фактори, обуславящи прекомерното отделяне на цветен прашец, специалистите посочват вариациите на температурите и резките климатичните промени. Глобалното затопляне, което бележи прогресия през последните години, е предпоставка за по-интензивно размножаване на растенията и по-висока концентрация на полени.

Следва обобщение на растителните видове, чиито нива на цветен прашец се очаква да са по-високи тази пролет:

Чинар
Чинарът представлява широколистно дърво, което се среща най-вече в градските райони, паркове и зелени площи. През последните години се отчитат нива на разпространение на полените на чинара в пъти над обичайните. Периодът на размножаване на този дървесен вид започва през втората половина на март.


Кипариси
Кипарисите са род иглолистни растения, които у нас се отглеждат декоративно. Срещат се предимно в паркове и градини. Периодът на цъфтеж на семейството вече е започнал и нивата на цветен прашец във въздуха в момента са високи. Ако проявявате чувствителност към полените на този вид, избягвайте разходките в градски паркове и сред зелени площи.

Маслиново дърво

Въпреки че полените на маслиновото дърво са по-агресивни през април, те вече са налични и хората с чувствителност към тях проявяват характерните симптоми. Бъдете внимателни, ако планирате почивка в Италия, Гърция и източна Испания. В пиков момент на размножаване на този растителен вид, завишени нива на полени се отчитат на около 300 км разстояние от местата с концентрация на маслинови дръвчета. У нас маслиновото дърво се среща по-рядко.

Цъфтящи треви

Периодът на свръх концентрация на полени на цъфтящи треви е март-април. Почти 90% от хората с алергичен ринит са чувствителни към този алерген. Ако страдате от чувствителност към полените на цъфтящи треви, избягвайте разходките сред природата, в близост до окосени ливади и зелени безстопанствени площи.

Бреза

Брезата принадлежи към род Брезови, който се състои от над 170 вида, разпространени в централна България, както и на север. Периодът на размножаване започва от началото на пролетта, с пикови отчетени нива между март и май.

На страницата на Българското Дружество по Алергология може да бъде намерена актуална информация относно алергията към полени, характерната симптоматика и пиковите периоди за разпространение на прашец през годината.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах