Подходи при лечението на пародонтит

Интервю

 Калин Бутилов е лекар по дентална медицина. Обича работата си заради нейното разнообразие и възможност за креативност. Благодарение на своя професионализъм и отдаденост на професията си, той допринася за красотата и здравето на усмивките на своите пациенти всеки ден. Твърди, че стоматологията е вид изкуство – изкуство, което съчетава лечебен подход и естетика.

Д-р Бутилов каква част от населението средно е засегнато от заболявания на пародонта?

От възпаление на венеца, т.е гингивит, страда около 70% от населението. От заболявания на пародонта страдат около 30% от хората над 30-годишна възраст.

Какво представлява пародонтитът? Има ли разлика между пародонтит и пародонтоза?

Пародонтитът е понятие, което обединява няколко пародонтални заболявания, общото между които е, че има загуба на кост. Наблюдава се наличието на пародонтални джобове. Те представляват пространство между венеца и зъба, което може да е с различна дълбочина, поради загубата на връзка между тях. Пародонтитът е състояние, свързано с нарушаване структурата на целия опорно-поддържащ апарат на зъба и прилежащ венец (гингива) към него.

В съвременната дентална медицина понятието пародонтит с наставка –„ит” подчертава възпалителния характер на това заболяване, докато е миналото понятието пародонтоза само загатва за загубата на кост при заболелите.

От какво се причинява пародонтитът и кои са първите предупредителни знаци?

Като основни причини за заболяването се считат наличието на хронична бактериална инфекция (лоша орална хигиена) и генетичната предопределеност.

Рискови фактори, спомагащи за развитието на пародонтит са тютюнопушене, алкохол, стрес, прием на медикаменти (антидепресанти, орални контрацептиви и др.), диабет, прием на въглехидратни и сладки храни ( бонбони, сушени плодове, шоколад…)

Началните симптоми, които ни подсказват за наличието на проблем, са кървене от венците при миене на зъбите или при отхапване на нещо твърдо, зачервяване и подуване в областта на гингивата, натрупване на плака и зъбен камък, наличието на особен (лош) вкус и дъх в устата.

Коя възрастова група е най-силно засегната?

От заболяването страдат главно пациентите над 30-годишна възраст, като тенденцията, която се наблюдава, е че са засегнати все повече по-млади хора.

Какви са методите за лечение?

В основата на лечението на пародонтита лежи антибактериалната терапия, включваща миене на зъбите редовно, по възможност три пъти на ден, или поне сутрин и вечер. Също почистване със специални конци и редовно отстраняване на зъбен камък при лекар по дентална медицина. Премахването на зъбен камък унищожава вредните бактерии още в самото начало на заболяването на венците. В напреднал стадий то става по-трудно, заради токсините, отложени под повърхността на венците.

В терапията се включва използването на води за уста и някои естетсвени антисептици (запарка от невен, прополис, смрадлика). Понякога се налага и изписване на допълнителни медикаменти (антибиотици и др.)

В по-напреднал стадий се прилага хирургична терапия (вкл. лазер терапия). Отстранява се част от венеца, оформят се някои от костите (т.н. костни джобове). Цели се възстановяване на тъканта.   

Как прогресира болестта и как се отразява на начина на живот?

Пародонтитът прогресира с образуване на периодични пародонтални абсцеси, оголване на зъбите, наличие на възпалени лимфни възли, образуване на джобове, дълбоки няколко милиметра. В тях попадат микроорганизми и части от храна, в резултат на което се образува зъбен камък. Всичко това води до възпалителен процес, който е продължителен, прогресиращ в дълбочина и засягащ костта. Тя се стапя, зъбите се разклащат и падат. Ето защо е важно да се вземат навременни мерки. Такава липса на зъби води до проблеми с храносмилателната система: гастрит, колит, язва и др.

Вследствие на пародонтита се наблюдават някои чернодробни, бъбречни, сърдечни заболявания и др. 

Д-р Бутилов, какви препоръки бихте дал на читателите ни, за да се радват на добро дентално здраве?

Посещавайте редовно лекаря си по дентална медицина за профилактичен преглед и почистване на зъбен камък.

Мийте зъбите си (поне) два пъти на ден в продължение на 3 минути (минимум).

Почиствайте с конци за зъби всеки ден.

Дъвчете дъвки без захар  - след всяко ядене или пиене, когато сте в движение.

 

Според вас какво се крие зад една красива усмивка?

Един отговорен пациент и добър лекар по дентална медицина.

 

Здравето на зъбите в цифри

Всеки човек в зряла възраст има 32 зъба.

За да е ефективно, четкането на зъбите трябва да е с продължителност минимум 3 минути.

Времето, което всеки човек отделя годишно, за да мие зъбите си, е средно 18 часа.

 

30 % от хората над 30 –годишна възраст страдат от заболявания на пародонта.

Добрата хигиена и редовни прегледи при лекар по дентална медицина намаляват с повече от 80% риска от пародонтит.

За да се радвате на добро дентално здраве, препоръчително е да посещавате своя зъболекар веднъж на всеки 6 месеца.

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах