ЧЕСТИТ 24 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!

ЧЕСТИТ 24 МАЙ!

В България на 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - дело на пресветите братя Кирил и Методий.

Ъ, О, А, Б, В, И, О, У… Това са част от буквите в българската азбука, които децата ни научават още преди да пристъпят училищния праг. И въпреки че не  могат да обяснят защо, те се чувстват годи от това, че пишат буквите и сричат на български.  

Редом с буквите, в училище децата научават да очертават границите на България, да благодарят и общуват на български, да мечтаят, да градят бъдещето си.  

Вероятно още в този момент в сърцето на всяко българче се ражда обичта към всичко родно, гордостта от принадлежността към българския род, желанието да запази отстояваните с векове традиции.

И така, закърмени с науката, знанието и вярата в духовното усъвършенстване, децата намират своя просветен и духовен път извън рамките на училището и някой ден самите предават наученото, устоите, историята и културните традиции на наследниците си.

 

Най-старият вариант на славянската писменост се нарича глаголица.По-късно учениците на Кирил и Методий  я опростяват, като използват 24 букви от гръцката азбука и няколко специфични старобългарски букви. Наричат я кирилица.

„Азбука”като дума произхожда от първите две букви на глаголицата – азъ и боукы.

Религиозните текстове до сравнително късен етап се преписвали на глаголица. За светските текстове се ползвала кирилицата и така новата азбука постепенно изместила глаголицата.

От този момент нататък зад вратите на скромни стаи, в българските православни храмове и новосъздадените Охридска и Преславска школи се превеждат множество богослужебни и светски книги от гръцки на български. Популяризирането на християнството и славянския език се счита за ново просветителско и книжовно начало.

Днес, въпреки че са минали толкова много години, никой не може да остане безразличен към великото дело на Светите братя и последователите им. 24 май е празник на българското, напредъка, културата…

Една от най-блестящите творби, посветени на делото на Кирил и Методий, е стихотворението на Стоян Михайловски, озаглавено „Химн на Св. Св. Кириль и Методи” .

 

Върви народе възродени” днес е химнът, създаден по това стихотворение и посветен на Деня на българската просвета и култура. По стиховете на Стоян Михайловски великият Панайот Пипков композира музиката на една от най-вълнуващите български песни.

Ъглите на всяко българско училище помнят и познават този химн. Той огласява всяко кътче, всяка стая от училищната сграда в първия училищен ден и всяко българско дете може да го запее. 

Знанието, науката, книжовността съхраняват историята ни. Затова никой българин не може да остане равнодушен пред посланието, което тази песен носи.

Родолюбието е сред първите уроци, които децата ни научават, изучавайки и съхранявайки писмеността ни, свързвайки се с корените си, отстоявайки бъдещето си.

Отворените страници на всяка българска книга разказват за смелостта на българите, за самоотвержеността с която браним всичко родно, за величието на царете ни, за силния ни дух и традициите ни.

Делото на двамата братя е увековечено и ще пребъде, докато се наричаме българи, докато помним историята си, докато пишем и четем на български, докато творим , почитаме и предаваме културата си на бъдните поколения.

Ето защо на този ден прекланяме глави пред българския учител, писателите, онези, които посвещават живота на си на науката, просветата и българската културата – тук и отвъд границите на България.

Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, дето знанието живей!”…

Искаме да пожелаем Честит празник на всички, които носят в сърцето си българското, вярват в българските устои и се наричат с гордост Българи!

 

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах