Невероятните ползи от бирената мая

Знаете ли какви са ползите от приема на бирена мая? А може би все още не сте се решили да я опитате… Ако е така и все още не сте включили тази полезна хранителна добавка в диетата си, тогава трябва да прочетете тази статия.


Бирената мая има множество ползи за здравето и е подходяща хранителна добавка за цялото семейство. Ако я асоциирате единствено с алкохолни напитки, приготвени от зърнени култури и малц, на първо място ще ви кажем, че тя може да се намери в природните магазини, аптеки и дрогерии, полезна е, не е скъпа и се комбинира много добре с различни храни и диети.

Бирената мая може да бъде открита под формата на капсули, таблетки или на прах, като последната опция е най-препоръчителната. Не бива да ви притеснява, че в състава й влизат вид гъби – дрожди, които са вторичен продукт от пивоварния процес. Хранителната добавка се получава след  старателно направляван процес на ферментация, в който участват дрождите и се синтезират съединения, богати на протеини, витамини и минерали. Тези дрожди се отделят и подлагат на сушене и таблетиране.

Предстои да ви разкрием ползите от прима на тази добавка - съкровище от естествени хранителни вещества.

По-здрава и блестяща коса

Бирената мая се използва успешно при загуба на коса, проблеми с кожата или чупливи нокти. Всеки 100 грама бирена мая на прах съдържат почти 8 грама протеин. Добавката е  богата на витамини от група B, подходящи за укрепване на косата и ноктите. Подпомага синтеза на храносмилателните ензими и хормоните, отговорни за здравето на имунната, сърдечно-съдовата система и кръвообращението.

Бирената мая е богата на аминокиселини, фибри и минерали, като желязо, цинк, магнезий и хром.

Контрол над запека и болките в корема

Ако често имате проблеми с храносмилането и запек, ако сте опитали всичко, за да подобрите състоянието си, но без резултат, предлагаме ви да научите как би могла да ви е от полза бирената мая. Последната е много богата на фибри, които оказват благоприятно въздействие за регулиране на чревния транзит. 
В допълнение, бирената мая укрепва чревната флора и предотвратява натрупването на газове и болезнено подуване на корема.

Осигурява здраве, по-добър тонус и настроение


Бирена мая е изключително препоръчвана добавка в оздравителния период след вирусни и други заболявания. Тя е подходящ избор при деца, които боледуват по-често, не се хранят добре и имат недостиг на витамини. Препоръчва се при анемия, липса на тонус, умора и стрес. Не се колебайте и включете тази хранителна добавка в закуската си.

Причината, поради която ви препоръчваме да приемате бирената мая сутрин, е свързана с това, че в първата половина на деня тялото усвоява по-добре хранителните компоненти на храната или хранителните добавки. Нутриентите директно се включват в общия енергиен ресурс на тялото и по този начин се чувствате по-жизнени, активни, здрави и устойчиви. Ако изберете бирена мая под форма на прах, тялото ще я усвои много по-бързо и по-лесно и по този начин ще започнете деня с повече енергия. 


За финал ви предлагаме три варианта за сутрешни закуски, обогатени с бирена мая на прах.

Вариант 1: Цедено кисело мляко с джинджифил (1/2 ч.л.), бирена мая (1 ч.л.), овесени ядки и домашно сладко от боровинки.

Смесете предварително млякото с джинджифила и бирената мая. В прозрачна чаша редувайте млякото с овесените ядки и сладкото, за да се оформят цветни линии. Поднесете закуската поръсена с кокосови стърготини и щедра доза настроение.

Вариант 2: овесена каша с ябълка, канела (1/2 ч.л.) и бирена мая на прах (1 ч.л.)

Накиснете фините овесени ядки във вода и варете около 5-7 минути, за да омекнат. Прецедете излишното количество вода, ако е необходимо. След като свалите от котлона, добавете настърганата ябълка, канелата и бирената мая. По желание може да добавите малко кокосово масло. Поднесете закуската с чаша ароматни кафе.


Вариант 3: препечен ръжен хляб с пастет от авокадо, босилек и кашу. Пастетът се приготвя като във фин блендер се смилат първо ядките до паста. На второ място се пасира предварително почистеното авокадо и босилека. Те се объркват се с бирената мая и получената смес се добавя към пастата от кашу. По желание може да овкусете пастета с една супена лъжица зехтин и хималайска сол.

Изрежете с формичка за сладки ръжени филийки във форма на сърца, звездички или други. Препечете ги и ги поднесете шприцовани с пастета. 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах