Нека празниците минат без стомашно-чревни неразположения

Коледните и новогодишни празници са най-вълшебното време на годината, в което имаме възможност да прекараме повече моменти у дома и да съберем семейството и приятелите си около масата с наслади и деликатеси, характерни за тези дни.

Гастроентеролозите обаче предупреждават, че в този период зачестяват оплаквания, като киселини в стомаха, подуване на корема, нарушено храносмилане и запек. Това е така, защото по празниците сме склонни да поемаме по-голямо количество храна. Освен това консумираме повече обработени и калорични ястия, придружени от сосове, пием повече алкохолни и безалкохолни напитки от обикновено, позволяваме си захарни изкушения, като бонбони и сладкиши. Плодовете и зеленчуците остават на заден план, а старанието да се храним здравословно се превръща в обещание за след празниците. Всичко това затруднява храносмилателната ни система да функционира нормално и причинява дисбаланс, който може да повлияе разположението и дори настроението ни през почивните дни.


По данни на българското дружество по гастроентерология, през изминалата година 59% от българите са посетили лекар поради проблем с храносмилателната система.Според гастроентеролозите един на всеки десет възрастни страда от киселини най-малко веднъж месечно. По Коледа оплакванията зачестяват. Мнозина от нас поемат ежедневно калориите, които преди празниците са приемали за седмица. При това положение, няколко килограма отгоре не бива да са изненада, както и проблеми, като подуване на корема и газове.

Вижте нашите съвети как да запазите комфорта си и да се радвате на добро стомашно-чревно здраве през почивните дни:


Дъвчете храната бавно и старателно. Така ще избегнете подуване и газове.

Облечете удобни дрехи. Носенето на тесни панталони и стегнати колани може да доведе до проблеми с храносмилането и болка в областта на корема.

Опитайте да се храните най-малко 2 или 3 часа преди лягане. За да избегнете появата на киселини и рефлукс, повдигнете горната половина на тялото и главата с по-високи възглавници.

Бъдете особено внимателни с алкохолните напитки, защото те увеличават киселинността на стомаха и затрудняват храносмилането.

Останете активни през празничните дни, за да си гарантирате, че горите допълнително поетите калории.



Включете в менюто си всички групи храни. По празниците е разрешено да си хапнем от всичко, което не си позволяваме през годината, но все пак е важно е да се спазят критериите за разнообразие, баланс и здравословно меню.

Заложете на средиземноморската диета, тъй като тя осигурява много ползи за здравето, като например сърдечно-съдова профилактика и намаляване на риска от наднормено тегло. Това е една от най-лесно изпълнимите диети, която идеално се съчетава с визията за празнична трапеза.

Варете, задушавайте и печете. Избягвайте да пържите. Пържените храни са изключително калорични и нездравословни. Освен това е доказано, че хората, които злоупотребяват с тях, много по-често страдат от стомашни неразположения.


Колкото и късно да се събуждате, не пропускайте закуската. Тя има ключова роля за метаболизма. Подходящи са зърнените храни, млякото и плодовете. Когато сте имали закуска, много по-малко вероятно е да злоупотребите с количествата поета храна по време на обяд и вечеря.

Изберете качеството пред количеството. Не е задължително празниците да протичат под знака на изобилието. Това важи и за трапезата: по-добре само няколко балансирани блюда, споделени с добра компания, отколкото пищен кулинарен разкош и стомашен дискомфорт.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах