Назална конгестия?... Има решение.

Ако имате назална конгестия, включването на някои по-пикантни подправки в менюто ви ще помогне да елиминирате секретите и да подобрите бързо дишането си.

 

Назалната конгестия е често срещан симптом при настинки, алергии, грип и др. Състоянието не е сериозно, но предизвиква дискомфорт и може да повлияе на общото разположение и  работоспособност.


Предстои да ви разкрием кои лечебни растения, храни и подправки могат да ви послужат като лекарство при запушен нос.

 

Синапено семе



От синапените семена се приготвя познатата на всички горчица. Освен че се използват в кулинарията, семената на синапа са лечебно средство, което се използва от хилядолетия поради своето вазодилатиращо, хиперемично и аналгетично действие. Те са естествено решение за изчистване на дихателните пътища.



Синапеното семе може да се приема като част от сосове или запарки. С добър ефект е и синапеното масло, но то винаги трябва да се разрежда в друго растително масло, като бадемово, сусамово или кокосово.



Джинджифил

 

Джинджифилът е много ефективно лекарство при запушен нос и затруднено дишане. Коренът от джинджифил насърчава възстановителните процеси на организма, което е изключително полезно за предотвратяване на симптомите на настинка и грип. Джинджифилът е естествен антибиотик. Той също помага да се елиминират бронхиалните секрети.



Може да се консумира суров, на прах, като добавка в сокове и смуутита, запарки и т.н. Етеричното масло от джинджифил ще подобри дишането ви, докато се наслаждавате на неговия специален аромат.

 

Алое вера



Алое Вера е лечебно растение с много предимства за здравето. Има многобройни приложения – вътрешни и външни. То се отличава със своите противовъзпалителни, овлажняващи, защитни и регенеративни функции.



Алое вера също намира приложение при назална конгестия. За целта трябва да смесите натурален сок алое вера с пречистена вода в равни количества и да използвате сместа като назален спрей.

 

Сокът от алое вера може да приемате директно, с цел детоксикация на организма след вирусни или други заболявания.

 

Кайенски пипер



Ако сте любител на пикантната храна, със сигурност познавате вкуса на лютия кайенски пипер. Тази подправка улеснява експекторацията, действа детоксикиращо, повишава телесната температура и има благоприятен ефект при запушен нос, втрисане и други симптоми на вирусни заболявания и настинка.

 

Ако не сте свикнали да консумирате пикантни храни, може да започнете с малко количество пипер и постепенно да го увеличите.

 

Исоп



Исопът е лечебно растение с муколитични и отхрачващи свойства. В този смисъл, то е средство за облекчаване на назална конгестия и кашлица при  настинки, фарингит, синузит, алергии и т.н.



От лечебното растение може да се приготви отвара или да се използва под форма на етерично масло. Любопитен факт е, че растението се използва в кулинарията като подправка, поради неговия характерен аромат.



Етерично масло от бор



Етеричните масла са естествени средства, които ни позволяват да третираме различни симптоми, докато се наслаждаваме на приятния им аромат. Разбира се, за целта е важно да познаваме техните свойства и да ги прилагаме правилно.



Ако имате назална конгестия, подходящо е да изберете етерично масло от бор. То засилва имунната система, облекчава запушения нос и дишането и предотвратява състояния, като синузит, астма, бронхит и др.



Може да нанесете няколко капки от маслото върху кърпичка или памучен тампон и да го поставите в непосредствена близост до носа. По този начин ще постигнете незабавен ефект. Ако имате електрически дифузер за етерични масла у дома, маслото от бор ще се превърне във ваш пръв съюзник срещу вирусни и други заболявания през зимния сезон.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах