Най-подходящият старт

Здравето е най-голямото богатство. То не е просто даденост, а нещо, за което полагаме грижи всеки ден.
В тази връзка, мнението на специалистите по детско здраве е, че правилното развитие на най-малките до голяма степен зависи от начина на хранене и захранване през първите 2 години.

захранване

По препоръка на педиатрите, първи избор за захранването на бебетата са зеленчукови и плодови пюрета, а в останалите случаи родителите са съветвани да започнат със зърнена каша. Кое е по-правилно, е въпрос на преценка – ваша и на вашия педиатър, разбира се, съобразена с индивидуалното развитие на детето. Повече внимание в случая заслужава избора на конкретна каша.Вариантите са толкова много, че в даден момент, избора се оказва трудна задача. Ориз, спелта, царевица, рожкови, овес… какво да изберем и защо?

Според нутриционистите най-подходящ избор за първа каша са оризовата, царевичната и тази от елда. Ето защо:
В голяма част от житните култури (пшеница, овес, ръж, ечемик, спелта) се съдържа специфичен белтък, наречен глутен. Заедно с казаина, който се съдържа в млякото, той е считан за най-трудно смилаеми. Поради тази причина лекарите смятат, че двата не са подходящи за деца до двегодишна възраст, или поне количествата им в менюто на най-малките трябва да бъдат ограничени.
Освен че се обработва изключително трудно от храносмилателната система, към глутена може да се развие чувствителност или непоносимост.

При чест прием на глутен, когато организмът не го преработва достатъчно добре, се стига до това, по-големи молекули от него могат да преминат през тънките черва. По този начин се предизвиква имунна реакция. Това е вид алергична реакция, която се проявява и установява тестово при деца, които са били неправилно захранвани или имат генетична предразположеност.
Глутеновата непоносимост пък е проблем, който се изразява в дефицит на ензима, необходим за разграждането и усвояването на глутеновите продукти. Симптомите са чести болки в стомаха, рефлукс, лошо храносмилане, незадоволително наддаване, подуване на корема, общо неразположение, кожни проблеми.

захранване 2

За да се предпазят децата от подобни проблеми е препоръчително да се отложи максимално въвеждането на глутен-съдържащи каши и храни. Избягвайте безконтролното предлагане на тестени изделия – солети, вафли, бисквити, паста, сандвичи, кускус.
След втората година от развитето на детето, подходящ избор са сортовете пшеница с по-ниско глутеново съдържание, каквито са лимец и спелта.

А за тези от вас, които предпочитат сами да приготвят зърнените каши за малчуганите си, напомняме нещо важно, което да имате предвид.
Във външната обвивка на пълнозърнестите храни се съдържа фитинова киселина, която е токсична и затруднява храносмилането. Тя предизвиква подуване, запек, дискомфорт. За да я отстраните, достатъчно е да накисвате зърнените култури преди варенето им. Ето как:

лимец: 8-12 часа
спелта: 8-12 часа
ориз: 12-24 часа
кафяв ориз: 6-8 часа
елда: 8-12 часа
овес: 12-24 часа
пшеница: 12-24 часа

Необходимо е водата при накисването да покрива добре зърната. Може да добавите няколко капки лимонов сок. Преди приготвянето изплакнете, а при варенето сменете първата вода.
Остава само да се наслаждавате заедно с мъника си на моментите с първите вкусове и хапки.

Растете здрави!

бебе

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах