Натурални средства за контрол на диабета

Употребата на някои натурални продукти и отвари е препоръчително допълнение към традиционната терапия при диабет, но не и неин заместител.

 

Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) по света има повече от 400 милиона души, страдащи от диабет. Тези цифри подчертават сериозността на заболяването и бързия темп на разрастването му. 

 

Диабетът се характеризира с наличието на висока кръвна глюкоза и ниско производство на инсулин от панкреаса, което в крайна сметка причинява сериозни здравословни проблеми. Въпреки че няма лечение, болестта може да бъде контролирана. Един от най-естествените начини за това е използването на някои храни и билкови растения.

 

Представяме на вашето внимание някои от най-ефективните натурални решения при диабет:

 

Канела

 

Канелата притежава свойството да стимулира производството на инсулин в организма, което я превръща в идеален съюзник в контрола на диабета. Инсулинът е вид хормон, произвеждан от панкреаса. Неговата основна функция е да транспортира и съхранява глюкозата в клетките.

 

В случаите на диабет инсулинът не се произвежда или тялото не го използва правилно. Напитка или запарка с канела може да има благотворно действие за намаляването нивата на кръвната захар.

 

Канелата също атакува бактериите в тялото и предотвратява възпалителни процеси. Изследвания, проведени в САЩ, показват, че канелата може да намали риска от болестта на Алцхаймер.

 

Джинджифил

 

Коренът от джинджифил насърчава качественото усвояването на хранителните вещества. Диабетът може да се контролира и дори да се предотврати с използването на джинджифил. Редовната консумация на джинджифил насърчава производството на инсулин и асимилирането му в тялото на диабетиците.

 

Джинджифилът също действа като противовъзпалително средство и се използва за облекчаване на симптомите при астма.

 

Куркума

 

Според различни проучвания, проведени през последните години, куркумата има благоприятно действие за нормализирането на нивата на кръвната захар и контрол на диабета. Куркуминът, който се съдържа в куркумата, намалява холестерола и увеличава съпротивителните сили на организма, тъй като действа като антиоксидант.

 

Куркумата може да се добавя към различни видове салати, супи или шейкове.

 

Чесън

 

Чесънът има изключително благоприятно въздействие при хора с диабет. Той регулира нивата на кръвната глюкоза, повишава инсулиновата активност и понижава холестерола, триглицеридите и пикочната киселина в кръвта.

 

Всичко това сочи доклад от проучване, проведено в Иран, в което също се споменава, че ефектите от чесън при хора с диабет са по-благоприятни от тези, очаквани при употребата на   лекарства.

 

Алое вера

 

Растението алое вера има свойства, които спомагат за намаляване на кръвната захара. Алоето също може да се използва за овладяване на ефектите на диабет върху кожата, включително възпаления.

 

Алое Вера може да се приема в натурален вид или под форма на хранителна добавка.

 

Риган

 

Включен в състава на салати, супи, предястия или тестени изделия, риганът е изключително подходящ при диабетици. Риганът, както и розмаринът, намаляват високите нива на глюкоза в кръвта.

 

И двете билки, както и запарките от тях, са без странични ефекти и могат да са допълнение към лекарствената терапия при диабет.

 

Зелен чай

 

Зеленият чай е билка от китайски произход с лечебни и полезни свойства за сърцето. Запарката от зелен чай е изключително подходяща в случаите на гестационен диабет.

 

Чаят съдържа антиоксиданти, които предотвратяват редица проблеми при новородените  на майки с диабет. Той намалява риска от намалена инсулинова секреция и също се препоръчва при забавен метаболизъм.

 

Натуралните средства могат да са от полза за контролиране на диабета. Те не бива да се използват като заместител на медицинското лечение. За да са по-ефективни, е препоръчително да се внесат положителни промени в начина на живот, като контролиране на стреса, ограничаване на консумацията на захарни изделия, поддържане на физическа активност и пълноценно хранене.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах