Настинка или вирус - разлики, превенция, лечение

Каква е разликата между настинка и вирус?  Грипът се развива със светкавична скорост, като е възможно състоянието на пациента да се влоши значително дори в рамките само на час. За разлика от него, при настинката се наблюдава постепенно появяване на симптомите, тоест те се развиват по-плавно. В течение на няколко дни, хремата и възпаленото гърло се влошават, а след това може и температурата да се покачи.

Тоест, основната разлика между вируса и настинката е в скоростта на появата и интензивността на симптомите.

Първите симптоми на грипа са:

  • Усещане за обща слабост
  • Силно или умерено главоболие
  • Болки в мускулите и очите
  • Втрисане и изпотяване
  • Виене на свят

Висока телесна температура

Основният симптом, с който може да се установи дали сте пипнали грип, или е просто настинка, се оказва високата телесна температура. При грип тя е много по-висока - до 39 или 40 градуса. При обикновената настинка обикновено не надвишава 38,5 градуса или това се случва само в много редки случаи.  

Повява на кашлица

Още един различен при грипа и настинката симптом е кашлицата. При настинка човек започва да кашля почти веднага. Кашлицата не е много суха и в началото дори не създава проблеми. При грипа е точно обратното. Кашлицата се появява по-късно, след като вече са се проявили другите основни симптоми. Може да е много силна и съпроводена със силна болка в гърдите, ако вирусът се е установил в лигавицата на трахеята.  

Други разлики между грип и настинка

Интоксикация на тялото при грип

В някои случаи при грип се наблюдава интоксикация на тялото, защото разграждането на клетките води до появата на вредни вещества, които тровят човешкото тяло.  

Особености на лечението при грип

По принцип грипът е много труден за лечение, тъй като би могъл да предизвика усложнения -  лезии на нервната и сърдечно-съдовата система, пневмония и други. Ето защо ненавременното лечение може дори да завърши фатално. И причината няма да е в самия вирус, а в усложненията, до които той е довел.

След прекаран грип след дълъг период на възстановяване, пациентът е рисков още около месец. В този случай симптоми като виене на свят, загуба на апетит и нестабилно кръвно налягане са нещо съвсем естествено. Затова и човек, прекарал грип, трябва да почива и да избягва натоварвания още дълго време след като се излекувал. Ако горните симптоми не отминат, съществува опасност грипът да повтори отново.

Ако човек е само настинал, тогава лечението би било по-лесно.   

В какви условия трябва да се провежда лечението от грип?

Стаята, в която се лекува пациентът, следва редовно да се проветрява. Болният е необходимо да пие повече вода, да приема билкови чайове и лекарства за понижаване на температурата. Лекарствената терапия най-често е допълнена от комплекс от витамини и минерали.  

В какви условия трябва да се провежда лечението от настинка?

При лека настинка обикновено е достатъчно да се ползват капки за нос за хремата. За болки в гърлото и другите симптоми лекарят ще ви изпише най-подходящите за вас средства. 

Предупреждаваме, че самолечението може да бъде изключително опасно, затова не се изкушавайте да си „предписвате“ лекарства сами! При нужда, винаги разчитайте единствено на преглед от специалист, който ще назначи правилното лечение.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах