Без стомашни неразположения на коледната трапеза

Коледните празници са синоним на семейни тържества и обилни трапези, по време на които се консумират по-мазни и тежки храни, понякога несъвместими, дори с риск от стомашни неразположения.

Коледната трапеза е един от традиционните и ключови празнични акценти. В представите на почти всеки българин празниците преминават около нея, в компанията на най-близките и любими хора. Какви обаче могат да са рисковете от преяждане или приемането на храна в лошо състояние?...

По време на предстоящите празници бъдете бдителни за признаци на хранително отравяне, като гадене, повръщане, диария, коремна болка, загуба на апетит и слабост. Симптоми като тези не бива да се пренебрегват и отдават на обилното похапване. Статистиката сочи, че около 40 000 подобни случая се отчитат ежегодно в Европа, което причинява 3 300 хоспитализации и усложнения при не по-малко от 20 души. Хранителните интоксикации се причиняват от бактерии, вируси или паразити. Тези замърсявания обикновено възникват от неправилна преработка, неадекватно съхранение или некачествено приготвяне на хранителни продукти, които по празниците се консумират в по-големи количества.

За да се насладите на коледната трапеза по безопасен и здравословен начин, не пропускайте следните принципи:

Поддържайте и настоявайте за стриктна хигиена при готвене. Освен измиването на ръцете с гореща вода и сапун, преди и след приготвянето на храната, е важно пространството, където тя се обработва и приборите, с които става това, да са чисти и поддържани. Погрижете се фризера и хладилника да бъдат чисти. Тези от храните, които не се нуждаят от замразяване, трябва да се съхраняват на сухо и хладно място, с добра вентилация и винаги далеч от слънчева светлина или източници на топлина. Обърнете внимание на това как съхранявате отпадъците. Кофата за боклук винаги трябва да е покрита с капак. Не допускайте да оставяте почистващите продукти в близост до храната. Използвайте еднократни кърпи и салфетки за почистване на плотовете и ръцете си по време на готвене и хранене.

Подгответе подходящото количество храна. Въпреки броя на гостите, все пак е важно да се вземе под внимание капацитета на кухнята и уредите за охлаждане и съхранение.  За предпочитане е да не се приготвят големи количества храна, с оглед на това, че понякога съхранението й при адекватни температурни условия е по-трудно. За да се избегне бактериален растеж, храната, която се съхранява в хладилника, не бива да престоява там повече от  48 до 72 часа и не трябва да е имала досег с консумирана храна, тъй като човешката слюнка съдържа ензими, които са благоприятна среда за развитие на микроорганизми. Избягвайте притопляне на ястията повече от веднъж.

Контролирайте консумацията на морски продукти, силно нетрайни храни, както и високо рискови храни, като месо, яйца, млечни продукти  др.
Ако е възможно, пригответе храната у дома, непосредствено преди очакваната вечеря. Когато ястията се приготвят предварително, съществува риск неправилното съхранение да попречи на вкусовите им качества. От друга страна, съхранението в близост до сурови продукти, увеличава риска от заразяване с микроорганизми.

Бъдете бдителни за така нареченото „кръстосано замърсяване". По време на приготвяне на храната старателно отделяйте приборите, които използвате за сурово месо и не докосвайте с тях вече обработеното.  За коледната трапеза са характерни разнообразни ястия, които предполагат комбиниране на продукти от различни хранителни групи. Това крие риск от стомашно-чревен дискомфорт. Препоръчваме ви да се наслаждавате на храната, като предварително подредите в чинията си порция, която смятате за подходяща като количество и качество.

Съхранявайте храната безопасно. Опасната зона е от 4 до 65 градуса по Целзий, тъй като в този интервал  микроорганизмите се размножават много бързо. Под 4 градуса микроорганизмите не се размножават, но са живи, т.е. ако извадим храна от хладилника, стайната температура е благоприятен фактор за размножаването им. Затова е важно храната да се размразява в хладилника или някъде на хладно, а не на стайна температура. Топлинната обработка е единствената гаранция за елиминиране на бактериите.

Замразявайте рибата при -20 градуса по Целзий за най-малко 72 часа. Това предотвратява развитието на болестотворни микроорганизми и влошаването на качеството на рибните продукта. Замразяването на рибата според изискванията елиминира и риска заразяване с анизакидоза.

Обработвайте термично храната на висока температура. Хигиенизиращата функция на готвенето се дължи на факта, че много патогенни микроорганизми са неустойчиви на температури над 60-65 градуса по Целзий. При тези градуси, които се използват в повечето методи на готвене, бактериите започват да измират. Важно е да се спази и минимума за продължителност на обработката, който е 10 минути за яйца, минимум 40 минути за леки меса, 10-15 минути за мляко.  

Измивайте добре плодовете и зеленчуците. За целта използвайте течаща вода, четка и сапунена вода. Преди консумация ги почиствайте със суха, чиста кърпа. Качественото измиване и почистване отстранява бактериите, които присъстват в пресните плодове и е важно условие, с което се ограничава риска от хранителна интоксикация и болести, предавани с храната.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах