Нарушенията на съня са на първо място сред здравните проблеми, търсени онлайн

Ако има нещо, от което съвременното общество да се бои и страда, то това е загубата на съня. Според данни от европейско проучване по темата, през 2016 г. най-търсените здравни проблеми в интернет пространството са свързани с нарушения на съня: безсъние, сънна апнея, синдром на неспокойните крака и др.


Случаите на безсъние, свързани с трудно заспиване или поддържане на съня през нощта, бележат забележителен ръст през последните 5 години. Данните показват, че около 30% от населението проявява симптоми на инсомния. Освен това, според лекари невролози и психолози, по-засегнати са жените. Важно е да се отбележи, че освен дискомфорта, който причинява, инсомнията е проблем, който има пряко въздействие върху качеството на живот и здравето като цяло.

Болестите предавани по полов път също заемат централно място в списъка на най-често избираните в интернет-търсачки здравни проблеми. Вероятно причина за това е анонимността, която предлага интернет: онлайн пространството по-малко смущава хората да задават въпроси, свързани със сексуалното здраве.

Второто място в списъка е въпроса за човешки папилома вирус (HPV), който беше най-търсената болест през 2015 г. Вагинална кандидоза и еректилната дисфункция са други две заболявания, често издирвани в онлайн здравни портали през изминалата година.



Хипертонията е на трето място по актуалност в този списък. Заболяването е с висока степен на разпространение в Европа и в България. Актуални проучвания предполагат, че повече от 40% от възрастното население на България е засегнато от хипертония, а по-често страдат мъжете. Това означава, че близо половината от мъжете в зряла възраст у нас проявяват първи симптоми на заболяването.

В Топ 10 на най-търсените здравни теми и заболявания също попадат рак на гърдата, чревни инфекции, причинени от паразити, тревожни разстройства, като пристъпи на паника, социална фобия или обсесивно-компулсивно разстройство, както и спастична дисфония - гласово разстройство, причинено от неволни движения на мускулите на ларинкса по време на фонация.

Пълният списък от най-търсените заболявания през 2016 е, както следва:

    нарушения на съня
    човешки папилома вирус
    хипертония
    ентеробиоза
    рак на гърдата
    тревожно разстройство
    апендицит
    вагинална кандидоза
    спастичен дисфония


    

Специалистите, които са посветени на темата, отбелязват, че в Европа търсенето на онлайн  информация, свързана със здравето, расте всяка година. На интернет се доверяват не само млади хора, но и по-възрастни. Направени са опити да се проследи при какъв процент от тях интернет платформите оформят представата за заболяванията, от които  страдат и каква е ролята на тези платформи в съвременното здравеопазване. Първоначалните заключения показват, че над 55% от потребителите научават за здравните си проблеми от интернет.

Всичко това означава, че съвременното общество е все по-информирано и ангажирано със здравното си състояние, а интернет е мястото, където ще бъде насочен медицински потенциал във все по-голяма степен. Онлайн здравните платформи са най-новото звено на съвременното здравеопазване, където всеки може да сподели проблемите си и да получи качествена информация, предоставена от професионалисти в областта

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах