Нар

Нарът се развива в по-топлите географски ширини. Плодовете му имат ненадминати вкусови качества, както и състав, който им отрежда място сред най-екзотичните и полезни плодови изкушения.
Нарът съдържа витамин С, В2 и минерали: калий, манган, желязо и калций. Плодовете са считани за извор на младост и дълголетие, той забавят процесите на стареене, благодарение на високото съдържание на антиоксиданти.

 


Чудотворните червени семенца на нара притежават ред благотворни ефекти върху тялото. Благодарение на съдържанието на полифеноли, редовната консумация на нар осигурява превенция на сърдечносъдови заболявания и спомага за контролиране на нивата на лошия холестерол и триглицериди в кръвта. Сокът от нар намалява атеросклеротичните увреждания и пречиства кръвта.

 
Нарът съдържа голямо количество калий и има диуретично действие. Препоръчва се при проблеми с бъбреците и инфекции на пикочните пътища, задържане на течности и нарушения във водно-солевия баланс на организма.  Сокът от нар осигурява защитно действие върху кожата, като я предпазва от вредните ултравиолетови лъчи и повишава регенеративните й способности.

Нарът е афродизиак.  Редовната консумация на сок от плодовете на нар доказано повишават нивата на тестостерон при мъжете с около 30%. Любопитен факт е, че освен на мъжкото, нарът действа стимулиращо и на женското либидо.

Рецепти с нар

Подмладяващ мултитоник с нар

Необходими продукти за 2 порции: един добре узрял нар, 2 портокала, 150 мл.кокосово мляко, 1 ч.л. семена чия,  1 ч.л. мака на прах, ванилия

Начин на приготвяне: Обелете внимателно нара и от него и портокалите пригответе сок. Добавете кокосовото мляко, а след това и маката, семената чия и малко ванилия. По желание може да подсладите с мед.

Мултитоникът се сервира охладен.

Пръскана салата „Настроение”с нар

Необходими продукти: салата айсберг, парченца ананас, 1 нар, пармезан, сусам и кашу за поръсване, зехтин, сол.

Начин на приготвяне:  В предварително отделено и почистено цяло листо от салата айсберг накъсайте няколко от останалите листа. Нарежете ананаса на кубчета и добавете няколко по средата. Поръсете щедро със семенца нар, сусам и кашу. Настържете пармезан. Добавете малко количество зехтин. Овкусете с хималайска сол и поднесете с домашно опечени пълнозърнести брускети.

Кошнички „Любовно настроение” с нар

Необходими продукти за 2 порции: 2 нара, 1 пакетче желатин, 400 мл сладкарска сметана, 5-6 с.л. пудра захар, 1 ванилия, 300 гр. натрошен натурален шоколад, 4-5 ягоди, прясна мента, шоколадови пурички за украса

Начин на приготвяне: Обелете и почистете нара. В малък съд накиснете едно пакетче желатин с 3 с.л вода, за да набъбне. След това го загрейте на водна баня и охладете. Объркайте семенцата нар с желатина и получената смес разнесете по стените на силиконова кошничка за мъфини или пудинг и оставете да почива.

Разбийте с миксер сметаната с пудрата захар и малко ванилия. След като се сгъсти, добавете предварително натрошения черен шоколад. Объркайте добре.

Отстранете силиконовите форми и всяка от получените кошнички напълнете със сметаново-шоколадовата плънка. Наредете нарязани на половинки ягоди и поднесете десерта украсен с шоколадова пуричка и листенце мента. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах