Над 40% от възрастното население е с наднормено тегло

Над 40% от възрастното население е с наднормено тегло

Проучване, което анализира общо 3801 мъже и жени, на възраст между 25 и 64 години, заключава: Проблемът с наднорменото тегло у нас през последните две години засяга 39,3% от населението, а затлъстяването – 21,6%.

Тези данни показват текущото съотношение на наднорменото тегло и затлъстяването при населението между 2014 г и 2016. Освен това, данните сочат, че проблемът застрашава в по-голяма степен мъжкия пол. По-конкретно, при мъжете, регистрираните случаи на наднормено тегло се увеличават значително в групата 25-34 години, последвана от групата 35-44 години. При жените, възрастта е фактор, повлияващ значително подобен род здравословни проблеми.

За сравнение, в предходните две години наднорменото тегло и затлъстяването засягат едва 22% от населението.
Правят се и опити да се изведе зависимост между конкретни райони и степен на разпространение на проблема.
Оказва се, че градското население е много по-застрашено, поради по-високите нива на стрес и нерационално хранене. Определени групи, като тази до 18 годишна възраст е изложена на повишен риск, затова е необходимо прилагане на превантивни стратегии и конкретни действия за подпомагане.

Тъй като наднорменото тегло влошава съществено качеството на живот, специалистите призовават да се предприемат мерки за по-добра информираност. От друга страна, затлъстяването е здравен проблем, който увеличава неработоспособността, заболеваемостта, а оттам и разходите на здравната система в грижите за засегнатите. Предвид тези данни, кардиолози и диетолози изтъкват значението на придобиването на здравословни навици и начин на живот, тъй като затлъстяването е рисков фактор за много заболявания на сърдечносъдовата, ендокринната, ставно-мускулната и други системи.
Препоръките са свързани с редовна физическа активност: минимум 30 минути ходене, джогинг, аеробика и други. Освен това, преосмисляне на хранителните навици и стремеж към разнообразно и премерено хранително меню, богато на плодове и зеленчуци, пълнозърнени храни, зехтин, нискомаслени млека и млечни продукти, ограничавана не на мазнините, червеното месо, сладкишите и тестените изделия.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах