На училище ... без въшки!

Ако има нещо, от което всяка майка се страхува и дори само мисълта предизвиква ужас, то това са въшките. Колкото и неприятна да е темата, все пак трябва да поговорим за това какво е характерно за въшките и как да ги държим далеч от сладките главици на мъниците ни.   


Средно 40% от семействата с деца са засегнати веднъж годишно от проблема с въшките. Не изпадайте в паника! Всече съществуват 100% ефективни и изпитани средства, с които в рамките на няколко дни е напълно възможно да се сложи край на проблема.

А когато започваме война, важно е да опознаем врага си в дълбочина, за да победим в битката…

Първото нещо, което трябва да изясним, е, че хората могат да страдат от три различни вида въшки: полови(срамни) , дрешни и главови. Последните попадат под светлините на прожекторите и са главни наши герои днес.

Въшката на главата е кръвосмучещ ектопаразит. Това означава, че тя живее извън гостоприемника си и се храни с кръвта му. Тя е с кафяв цвят и малък размер, който може да варира между 2-3 милиметра и е напълно възможно да се види с невъоръжено око.

Главовите въшки прекарват почти цялото време прикрепени здраво към косата на своя гостоприемник и я напускат само когато се хранят от скалпа. Един от най-разпространените митове, свързани с тези паразити, е че подскачат навсякъде ... Нищо подобно, въшките са способни единствено да преминават от коса в коса. Единствено така става и заразяването. Въшката може да се придвижва по косъма със сравнително бързи темпове - скоростта може да достигне до 30 см в минута.

Това означава, че при заразените въшките се откриват по цялото протежение на косата и върху скалпа, макар че любимите им места са близо до тила, най-горната част на главата и зад ушите.

Жизненият цикъл на главовата въшка започва, когато женската снася яйца в косата, близо до скалпа. Яйцата са белезникави и много малки. Те са прикрепени здраво с много силно лепило, което се секретира от въшките. Това е много важно, когато трябва да се различи гнида от обикновен пърхот. При допир и опит да се премахне, гнидата остава здраво прикрепена към повърхността на косъма.

През краткия си жизнен цикъл една въшка може да снесе до 300 яйца. След 7 до 10 дни те се излюпват. Това са незрели въшки, които след още 10 дни се превръщат в зрели индивиди… главни герои днес.

Достигнали своята зрялост, въшките живеят между 35-40 дни. За разлика от въшките по дрехите и срамните въшки, главовите не са преносители на болести.

При заразяване, основният симптом е свързан с натрапчив, непрекъснат сърбеж, който се дължи на това, че паразитите напускат косата и се прехвърлят върху скалпа, където се хранят. По време на ухапването те секретират вещество,  което дразни кожата и причинява сърбеж и усещане за парене. Ако не се вземат навременни мерки за отстраняване на паразитите, разчесването на скалпа може да доведе до образуване на лезии и инфекция.

Много важно е да се отбележи, че децата рядко сами докладват за проблема. В немалка част от случаите на заразяване няма симптоми- засегнатите нямат сърбеж. В този ред на мисли, ако имате ученик у дома, за да избегнете риска от това той да е безсимптомен носител на заразата, най-добре е да правите профилактична проверка веднъж на всеки 3-4 дни.  

Главовите въшки не бива да са повод за неудобство и срам, тъй като засягат всички социални слоеве и тяхното присъствие не е свързано с липсата на хигиена. Разпространението им е изключително характерно за децата в училищна възраст. Засегнати са повече момичета, отколкото от момчета, особено от 3 до 10 години. Смята се,че заразяването е толкова разпространено, колкото и това с настинка и грип.

Във аптеките са налични средства за моментално унищожаване на въшките. Те не носят никакъв риск за детето, не дразнят скалпа и не оставят неприятен аромат. Редом с това се предлагат и лосиони, които се прилагат профилактично и държат малките пълзящи злосторници далеч.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах