На път с хронично заболяване

Възможно ли е да предприемете пътуване до екзотична страна, ако страдате от хронично заболяване?...Какво не бива да забравяте да сложите в багажа си, какви лекарства е необходимо да вземете със себе си, как да се защитите от агресивното влияние на слънцето?… Предстои да потърсим отговорите на тези и други важни въпроси.

През лятото кратките екскурзии и пътувания са нещо обичайно. Въпреки това нещо толкова тривиално на пръв поглед, може да представлява и затруднение. Така е при хората с хронични заболявания, ревматични, автоимунни и системни заболявания.

Вижте някои от препоръките на лекарите за това как да се насладите пълноценно на своята почивка:

 Винаги носете със себе си епикриза за състоянието си. Ако се нуждаете от медицинска помощ по време на пътуване, е важно да имаме под ръка актуализиран документ, показващ диагнозата и предприетото лечение. Ако пътуването е извън рамките на България е препоръчително този документ да е преведен.

 Децата с хронични заболявания, които се включват в летни лагери и ваканции, също трябва да имат със себе си подобен актуализиран документ. Това е необходимо, за да може лекарят,който е на разположение при нужда, бързо да се ориентира за състоянието на детето, да знае за степента на ограничение на дейности (ако има такива), прием на лекарства и др.

 Носете със себе си предвидено количество медикаменти, така че да сте сигурни, че няма да прекъснете приема им по време на почивката си. За целта е необходимо да планирате дните за почивка. Препоръчително е също да се консултирате с вашия лекуващ лекар какви лекарства допълнително е необходимо да имате под ръка в случай на нужда, за да сте в безопасност. Добре е лекарствата да са в личната ви чанта. Така ще избегнете да останете без лечение, в случай на загубен багаж.

 Не пропускайте да обсъдите необходимостта от допълнителни имунизации. Ако сте избрали за лятната си ваканция екзотична дестинация, която изисква специални ваксинации (например срещу жълта треска), добре е да го обсъдите с лекуващия си лекар възможно по-рано. В много случаи лечението при автоимунни заболявания включва имуносупресивни медикаменти и това трябва да се вземе под внимание при необходимост от имунизация. Има страни, които изискват специален документ, който да обяснява защо не може да се постави една или друга ваксина (когато са задължително условие, за да пребивавате в страната).

Стриктно следете количеството и качеството на поеманата храна. Обикновено свързваме почивката с възможност да се насладим на различни кулинарни изкушения и забравяме за налаганите ограничения. Храните, които водят до повишени нива на пикочна киселина, като морски продукти, алкохолни напитки (включително безалкохолна бира), скара с червено месо и т.н., е необходимо да бъдат избягвани, особено при пациенти с подагра.

Информирайте се за начина, по който трябва да бъдат съхранявани лекарствата ви. Често пъти автоимунните заболявания налагат лечение с медикаменти, прилагани подкожно. Те изискват съхранение при максимална температура 25 °С. Подходящо е за транспортирането да използвате чанта с охладители. Същите могат да се съхраняват в хладилник и да бъдат използвани повторно при връщането ви.

Ако сте диагностицирани с антифосфолипиден синдром и предстои да предприемете дълго пътуване, необходимо е да сведете до минимум риска от тромбоза. Ето защо, освен обичайните препоръки да спирате за разходка и почивка на всеки 2 часа, трябва да обсъдите плановете си за пътуване с вашия лекуващ лекар, за да се прецени необходимостта от прилагане на антикоагулантни средства.

През летните месеци високите температури, продължителното излагане на слънчева светлина и климатиците са сред най-сериозните врагове на симптомите на сухота в очите и устата при пациенти със синдром на Сьогрен. Важно е да се прилагат назначените капки за очи, да се избягва излагане на мощни климатици и директна слънчева светлина. Препоръчително е да се носят слънчеви очила, които да покриват във възможно най-пълна степен очите.

 Някои лекарства, които обикновено се използват в ревматологията, като метотрексат или салазопирин, причиняват фоточувствителност. Това означава, че когато са изложени на слънце може да се появи пигментация по кожата. Затова е необходимо да се прилагат слънцезащитни  кремове с висок фактор, най-малко 30 минути преди да излезете навън. Избягвайте директно излагане на слънчева светлина.

 Автоимунни заболявания, като лупус или дерматомиозит, могат да се обострят при излагане на слънчева светлина. Затова е много важно да се следват стриктно препоръките за нанасяне на слънцезащитен крем, както и да се избира облекло, което в по-голяма степен защитава кожата на тялото от слънчевите лъчи: дълги ръкави, дълги панталони, широкополи шапки, летни шалове…

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах