Може ли класическата музика да ни направи по-умни

Може ли класическата музика да ни направи по-умни

 

музика

 

 

Ефектът на Моцарт, или ефектът на класическата музика върху развитието на интелекта на децата е идея, която почти двадесет години науката прави опити да превърне в теория.  Твърдението, че децата, които често се вслушват в сонати от австрийския композитор, са по-интелигентни,  е защитено за първи първи път в статия на списанието Scientific American през 1993.

Означава ли това, че любителите на Вивалди не могат да се радват на хармоничните звуци на изящните му композиции, докато те оказват своето положително влияние и на най-малките представители на семейството?… За музиката на Вивалди и въздействието й върху детската психика и развитие също има достатъчно научни статии. В една от тях, публикувана през 2007г. се твърди, че музиката на венецианския творец  подобрява паметта.

музика

По повод въздействието на класическата музика и конкретни композитори върху човешкия интелект, последната дума все още не е казана. В материал на на американското списание Рcific Standard се съобщава, че Лeйт Райби, британски изследовател в областта на психологията, наблюдава благоприятни ефекти върху паметта и концентрацията на хора, слушали „Четирите годишни времена”  от Антонио Вивалди. Според оригиналната статия, публикувана във вестник Experimental, първата част от произведението  – „Пролет”, и особено началото й, което е  много разпознаваемо, живо, вълнуващо и запомнящо се, има способността да подобри умствената дейност, концентрацията и паметта.

Изследването, се провежда върху 14 души, чиято задача е да слушат известното произведение на Вивалди. След това са проведени тестове, които имат за цел да наблюдават промените в настроението на доброволците, всички на възраст до 20 години. В последния етап от експеримента те трябвало да изпълнят подбор от задачи за измерване на тяхното ниво на внимание и памет. Данните са сверени с тези, записани с помощта електроенцефалограми.

музика

Научният експеримент не претендира да докаже, че музиката на Вивалди има пряк ефект върху интелекта. Тя дава нова насока на съвременните изследвания за благотворното въздействие на този тип музика. Лейт Райби основно се опитва да докаже ефектите на класическата музика върху настроението, нагласата на личността и някои познавателни способности.
Според него класическите акорди са не просто музика, те са инструмент, който може да се използва с терапевтична цел. Те са ценни, защото предизвикват емоционален отговор и тази промяна в настроението или състоянието на слушателите повлиява положително когнитивните функции. По същия начин биха могли да са въздействащи и други приятни стимули (например гледане на произведения на изкуството).

музика

Авторът на изследването изразява нескрито, че не бива изследванията в областта да бъдат изкривявани, с цел да се изтъкне един композитор на класическа музика пред друг. Той опровергава така наречения ефект Моцарт, според който, както се твърди, музиката на австрийския композитор може да направи децата по-умни.  Това според Райби е единствено подчинено на идеята да се продават CD-та, книги, слушалки за бременни жени и множество образователни програми.
Слушането на определен класически автор на музика няма пряка връзка с развитието на интелекта. Доказват го множество проучвания. Истината е, че класическата музика има благотворно влияние върху психиката, концентрацията, уравновесеността. Тя действа успокояващо и вдъхновяващо.
За съжаление далеч не можем да й припишем качества като модулатор на интелекта. Само ако можеше това…

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах