Може ли да сме алергични към дрехи?

Формалдехид, различни багрила и консерванти са най-често срещаните съединения, които могат да предизвикат алергична реакция към облекла.

 

Алергичните реакции към облеклото могат да бъдат предизвикани от багрила или вещества, като формалдехид, използван за намаляване на нуждата от гладене. Важно е да се подчертае, че ЕС изрично нормира използването на химични агенти, като багрила и др., както и допустимите им количества. Когато употребата им се превиши, се повишава риск от възникване на кожна реакция.

 

Различни консерванти или ароматите на някои омекотители, като метилизотиазолинон или метилхлоризотиазолинон, както и метални елементи, гуми, тиурам или хром могат да доведат до чувствителни прояви. Докладвани са много случаи на алергични реакции към залепващите силиконови ленти, използвани при дамското бельо и чорапогащи.

 

Необходимо е да се подчертае, че фактори, като топлина, влажност, суха кожа, прекомерно изпотяване, стегнати дрехи или синтетични материи допълнително благоприятстват появата на чувствителните реакции.

 

За най-неподходящи тъкани, в случаите на чести прояви на кожни алергии, се считат вълната и синтетични материали, които не позволяват на кожата да диша и допринасят за повишено потоотделяне.

 

Съществено важно при възникване на оплаквания е да се разграничат симптомите на чувствителни реакции и контактна алергична проява.

 

Първите се получават поради промени в епидермалната бариерна функция, причинени от микротравмите при досег с някои видове влакна. Такива реакции обикновено се появяват в области, където триенето и контакта с дрехата е по-продължителен и засилен, като гънки - аксиларни, ингвинални и др. Чувствителната реакция обикновено има незначителен клиничен отговор, често под формата на лек еритем, придружен от сърбеж.

 

При алергичната реакция като цяло може да се очаква по-сериозна или по-лека екзематозна картина, в зависимост от вида на алергена, неговата концентрация и контакта с кожата.

 

В случаите на контактна алергия, веществото причинител може да предизвика кожна реакция във всяка област на тялото. Това налага засегнатите да избягват дрехите, които носят в състава си  конкретния алерген.

 

Симптомите, които се общи за чувствителните реакции и алергичните, включват еритем, сърбеж, лющене на кожата, по-рядко везикули и ексудация. Обикновено симптоматиката започва 48 до 72 часа след контакт с неподходящото облекло.

 

Счита се, че не всички хора имат еднаква предразположеност към развитие на чувствителност след контакт с дразнещи влакна и агенти в тях. Хората с атопичен дерматит, които имат суха кожа и крехка бариерна функция, са тези, най-силно застрашени от поява на кожни реакции при контакт с дразнещи влакна. Също така рискови групи са бременните, малките деца и възрастните, при които кожата е по-тънка и чувствителна и се наблюдава тенденция за развитие на ксероза.

 

Когато имате алергична кожна реакция, първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете облеклото, което смятате, че причинява симптомите. Ограничете контакта с него докато симптомите не отшумят, опитайте да го замените с памучни тъкани, за предпочитане в бели или в светли нюанси. Запазете дрехата, която подозирате, че причинява реакция. Тя може да послужи на специалистите, за да потвърдят причинителя.

 

Ако се случва за първи път, важно е да се направи консултация със специалист, за да се определи какъв тип е проявената реакция. Това е много важно при малки деца, особено ако са диагностицирани с атопичен дерматит.

 

По преценка на специалист ще се назначат епикутанни тестове. Те се прилагат при съмнение за алергична контактна екзема. Състоят се в директно нанасяне на поредица от пластири, съдържащи алергени от облеклата. Те се оставят върху кожата за 48 часа и се прави визуално отчитане на реакцията, получена след 48 и 96 часа.

 

С цел предотвратяване на чувствителни реакции към тъкани се препоръчва качествената хидратация на кожата с кремове, лосиони и успокояващи продукти, като тези, използвани при атопичен дерматит. Те съдържат вещества с овлажняващо и защитно действие, които благоприятстват бариерната функция на кожата.

 

Важно е да се подчертае, че употребата на лекарства, като локални кортикостероиди, е показана при алергична контактна екзема, но тези продукти трябва да се използват само след медицинска диагноза и назначение от лекар.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах