Мезотерапията в 7 любопитни факта

Мезотерапята в 7 любопитни факта

Мезотерапията е медицинско лечение чрез прилагане на лекарства в микродози, посредством инжектиране в кожата. Това е сравнително нова технология. Датира от 1952 година и е разработена от д-р Мишел Пистор. Методът се основава на това, малка доза от лекарството да се приложи малократно, там където е локализиран проблема.

 
Мезотерапията става все по-популярна и предпочитана, тъй като с нея се избягва увреждане на стомаха, червата, черния дроб и други органи, които обикновено са засегнати при продължителна терапия с агресивни медикаменти за орално приложение. Казано накратко, предимства на метода са както изключително добрата поносимост, по-добра ефективност и по-бързо действие, така и това, че с него се намаляват рисковете от страничните ефекти на лекарствата.

Това не е само метод в естетическата медицина, а съвременна техника, която успешно се използва при лечение на плексит, остеоартрит, ревматични болки и др. Приложима е също при всички болезнени състояния, свързани с наранявания: навяхвания, тендинит, периартрит, бурсит. Прилага се при циркулаторни проблеми, като болест на Рейно или мигрена. Лекува последиците от инфекциозни заболявания, като като Херпес Зостер.

При мезотерапията се използват специални игли, с диаметър около 0,4 милиметра.  Малко количество от лекарството се поставя в няколко съседни точки в много малки количества.

Методът е напълно безболезнен. Дълбочината, на която иглата прониква е малка. Повечето пациенти усещат леко убождане и изтръпване в първия момент след процедурата. Освен това, инжектираното вещество най-често се смесва с  анестетик, който тушира болката.

Обикновено, лекарствата за перорално приложение предизвикват редица нежелани ефекти. Същите медикаменти могат да се приложат и с мезотерапия, като ефектът е много по-бърз и траен, а страничните ефекти от лекарствените вещества са сведени до минимум. Използват се противовъзпалителни средства, антибиотици, аналгетици, анестетици и др.

В естетичната медицина мезотерапията се предлага с цел подмладяване и елиминиране на целулита и мастните натрупвания.  След обстоен преглед, лекарят преценява типа на целулита и причините за натрупването му. С оглед на това, инжекционно се прилага комплекс  от витамини, минерали и кофеин. Процедурата отнема средно около петнадесет до двадесет минути. Подобрение се забелязва още след втората, третата процедура. Това е единствената техника,  с която се постига безболезнено, бързо и трайно елиминиране на целулита. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах