Методи за предопределяне пола на бебето

Въпреки че повечето родители са безразлични към пола на бъдещото си дете, има и такива, които биха искали да могат да повлияят на това дали ще заченат момиче или момче. Важно е да знаете, че е невъзможно пола да се предопредели на 100%, включително и при ин витро оплождане.

Обикновено с планирането на бебе се зараждат и някакви предпочитания, дали то да е момиче или момче. Много родители твърдят, че не се интересуват от пола на детето си, но истината е, че те винаги таят симпатия към единия или другия пол.

От медицинска гледна точка полът на ембриона може да се установи с помощта на ултразвуково изследване около 16 - 20 седмица от бременността. Възможно е по-рано също да се изкаже предположение, но за да е напълно сигурно, е добре да минат поне 15 седмици от бременността.


Полът на бебето е предопределен още от мига на зачеването. Яйцеклетките имат еднаква хромозомна формула – XХ. Това обаче не е така при мъжките сперматозоиди. Някои сперматозоиди съдържат X- хромозома, а други - хромозомата Y. Ако пръв до яйцеклетката достигне сперматозоид с Х -хромозома, ще бъде заченато момиченце. Ако с яйцеклетката се слее сперматозоид с Y- полова хромозома, бебето ще е момче.

В състезанието да достигнат до яйцеклетката, сперматозоидите с Х-полова хромозома са по-бързи от тези с У- хромозома. Обикновено  те са първите, които пристигат и оплождат яйцеклетката, тогава, когато тя ги чака. Но ако жената не е овулирала, те умират рано и не се случва оплождане. За разлика от тях, сперматозоидите с У-полова хромозома са по-бавни, губят бързо състезанието с Х, но тъй като те са по-устойчиви, ако жената не е овулирала, устояват и успяват да дочакат отделянето на яйцеклетката и я оплождат.

Ако желаете да повлияете по някакъв начин на това какъв пол ще има бъдещото ви бебе, на първо място е важно жената да познава добре менструалния си цикъл. По този начин сексуалните отношения може да се планират в дните на овулация.

Следващите съвети са базирани на препоръките на лекарите Ландрум Шетълс и Дейвид
Рорвик, споделени в книгата "Как да изберете пола на бебето си".

Ако планирате да имате момиченце, е необходимо да имате сексуален контакт с партньора си в деня на овулацията. В деня на овулацията, шийката на матката е по-отпусната и осигурява благоприятни условия за пристигането на по-бързите сперматозоиди с Х-хромозома.

Ако искате да имате момченце, е необходимо да планирате сексуалният си контакт един или два дни преди овулацията. По-крехките Х-хромозомни сперматозоиди не устояват дълго и отмират, което дава възможност на Y-хромозомните сперматозоиди да достигат безпроблемно фалопиевите тръби, където да дочакат яйцеклетката.

За толкова сложен биохимичен процес, като зачеването, са важни много фактори. Полът на бебето зависи не само от X или Y – хромозомите при сперматозоидите. Алкалността или киселинността на цервикалната слуз също е важен фактор.

В книгата си "Момче или момиче? Сега можете да изберете", аржентинската писателка Адриана Барета изтъква, че включването на някои минерали в женската диета могат до голяма степен да повлияят пола на нейното потомство.

Като цяло чистата и по-водниста цервикална слуз в плодородните дни ще е от полза за зачеването на момиче. Вместо това, по-киселинният цервикален секрет ще позволи на сперматозоидите с Y-хромозома да оплодят яйцеклетката, тъй като е неблагоприятна среда за X-хромозомните сперматозоиди.

Обикновено при планиране на бременност е добре жената да включи в диетата си храни, богати на натрий и калий, които да направят цервикалната слуз по-алкална. При този вариант е по-вероятно зачеването на момиче. Тези, които искат да имат момче, трябва да постигнат по-киселинно рН, поради което трябва да включат калций и магнезий в диетата си.

Нито един от описаните методи не може да гарантира 100% ефективност за прогнозиране на пола на бебето. Методът на Шетълс и Рорвик (Shettles, Rorvik) зависи от определянето на деня на овулацията и не отчита рH на цервикалната слуз. За да е успешен този метод, е важно да сте сигурни в точния ден на овулацията и да планирате по този начин зачеването.

От друга страна, прекаленото планиране може да повлияе на спонтанността на сексуалните отношения. Това може да има негативни последици върху еякулацията на партньора, а както е добре известно, без еякулация, няма оплождане.

Въпреки че методът Барета (Bareta) претендира за 87-98% шанс за предопределяне пола на бебето, той не взема под внимание аспекти, които са извън диетата. Приемът на медикаменти, наличието на патологии или влиянието на факторите на околната среда също могат да променят рН на цервикалния секрет и като цяло способността за зачеване.

В заключение, важно е да не преувеличавате очакванията си относно пола на бъдещото си бебе. Методите, които споменахме, са добре познати, наблюдавани и имат множество потвърждения, но и изключения. Останете верни на най-старата максима, че когато става дума за чудото на зачеване на живот, няма по-велика сила от любовта. Само така няма да сбъркате и независимо дали ще заченете момче или момиче, то ще е най-прекрасното олицетворение на любовта ви.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах