Месец Юни в няколко любопитни факта

Месец Юни в  няколко любопитни факта

юни

Още с пристигането си, месец Юни предвести със слънчева усмивка близостта на новия сезон - Лятото. И въпреки дъждовните дни и гръмотевици, най-горещият сезон все пак предстои.

Вижте какви любопитни факти крие Юни, за да го обикнете още повече...


Какво означава името Юни
Има няколко теории за произхода на името Юни. Една от тях твърди, че то идва от Юний Брут, основател на късната Римската република. Според  други, месецът носи името на  богинята на брака и омъжените жени - Юнона.
Най-влажният от всички летни месеци
Шестият месец от годината се откроява като най-влажен от трите летни месеца. Обичайно Юни е  топъл, макар не толкова, колкото последващите го Юли и Август. Максималните температури, които метеоролозите обещават са 27-30 градуса, а средната - 22 градуса.
Събира два сезона
През Юни изпращаме Пролетта и посрещаме летния сезон. Астрономическото Лято настъпва на 20 Юни в 22:34.
Лятното слънцестоене
На 20 Юни ще наблюдаваме лятното слънцестоене - това е определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. В миналото слънцестоенето  било приемано като момент със специално значение и тогава са се извършвали различни обреди. Днес е повече от сигурно, че дните притежават мистична сила и енергия. Ето защо, те са подходящи за дейности, насочени към духовното усъвършенстване и израстване, изцеление на душата и тялото, поставяне на ново градивно начало.
Най-дългият ден в годината
На 20 юни в обедните часове, Слънцето ще бъде разположено в най-високата точка от пътя си върху небесната сфера. Това е най-дългият ден в годината. Той се отбелязва ритуално от много хора, които отдават почит на Слънцето и неговата живителна сила и енергия.
Метеоритен дъжд
На 27 юни в 03:00ч (стандартно време) ще се наблюдава метеорен дъжд от комета 7P /  Pons-Winnecke, наречена на двамата й откриватели ( Jean Louis Pons и Friedrich August  Winnecke).
Първите летни ваканции
Месецът поставя началото на летните морски ваканции и екскурзии. Най-нетърпеливите да се порадват на слънчева почивка избират именно Юни за това, тъй като температурите са по-умерени и все пак, летни.
Плодородието на Юни
Началото на лятото е подходящ момент за разтоварващи диети с повече плодове, вода, фибри, зеленчуци, натурални продукти.
Месец Юни е олицетворение на лятното плодородие. По пазарите ще откриете изобилие от плодове и зеленчуци, като кайсии, череши, малини, ягоди, праскови, пъпеши, нектарини, диня, краставици, тиквички, карфиол, спанак, пипер, домати, моркови.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах