Меню за здравословни и бързи закуски за работещи

Много работещи хора правят съществена грешка в динамичното си ежедневие, а именно – не закусват или когато го правят, се хранят с нездравословна храна. Прегладняването до обяд и след обяд , породено от липсата на засищаща и здравословна закуска, води до преяждане и консумация на бързи пакетирани храни. От тях се пълнее повече от това да изядете един шоколад наведнъж по простата причина, че поставен в стресова ситуация на глад, организмът складира приетата храна в мастни депа.

Ако пропускате закуската, мислейки си, че така пестите калории на тялото си, много грешите.  По този начин нивата на кръвната захар могат да скочат неконтролируемо , създавайки  предпоставка за натрупване на мастна тъкан.

Най-често хората, които не закусват, са по-склонни да преяждат на вечеря, тъй като организмът е прегладнял и неистово има нужда от енергия.

Вместо да подлагате тялото си на този стрес, предлагаме ви няколко варианта за здравословна закуска, които не само ще ви заситят, но и ще ви помогнат да отслабнете.

Кисело мляко с плодове

Напълнете една купа с 300 г кисело мляко, 1 чаша пресни или замразени малини и ½ чаша зърнена закуска.

Тази закуска съдържа приблизително 352 калории, 0,5 г мазнини и 9 г фибри.

Зърнена закуска с плодове

1 чаша богати на фибри зърнени култури по избор, ½ чаша обезмаслено мляко, ½ банан, нарязан на колелца и 1 твърдо сварено яйце.

Тази закуска съдържа 370 калории, 7 г мазнини и 9 г фибри.

Пълнозърнест хляб със сирене

За целта можете да използвате и пълнозърнест бейгъл – изборът е ваш. Намажете филията или бейгъла с 1 лъжица нискомаслено краве сирене (или го натрошете в зависимост от твърдостта му) и добавете ¼ чаша сушени стафиди към тази закуска.

Това леко меню съдържа 343 калории, 5 г мазнини и 8 г фибри.

Зърнена закуска със стафиди и пъпеш

½ чаша стафиди, сушени, 1 чаша зърнени трици, 1 чаша прясно мляко от 1%, 150 г пъпеш, нарязан на кубчета.

Тази закуска ви носи скромните 225 калории, 8 г фибри и 4 г въглехидрати.

 

Смути с авокадо

Това е една универсална рецепта за чудесна здравословна закуска. Трябват ви 1/2 авокадо, 1/2 чаша кисело мляко, 1/2 чаша прясно мляко, 1 банан, шепа спанак. Всичко се смила в блендер до перфектна гладкост.

Зеленчуков омлет

Много е лесен за приготвяне. В него може да сложите всички свежи зеленчуци, които се намират в хладилника ви. Ако не успеете да го изядете на закуска, оставете другата част за следобедно хапване.

Диетолозите и лекарите непрекъснато съветват да се консумират полезни закуски и между храненията. Как помагат на организма ви междинните здравословни закуски?

Поддържат настроението ви постоянно добро

Здравословните хранителни вещества стимулират секрецията на хормоните, контролиращи настроението. Когато тялото ви работи в добър баланс, настроението също ще е добро или ако се развали, то поне има начин бързо да се оправи.

Контрол на теглото

Здравословните закуски ще ви помогнат да контролирате теглото си в дългосрочен план. Ако сте напълно стриктни и избягвате всички преработени, пакетирани, полуготови и наситени със сол и захар закуски, няма да ви се налага дори да спазвате диета. Добавете и малко повече движение и ще отслабнете още по-лесно.

Концентрацията се подобрява

Колкото по-вредни храни ядем, толкова повече страда мозъкът, а оттам паметта и концентрацията ни. Организмът се бори да обработи антиприродни вещества, които на всичкото отгоре не дават нито енергия, нито витамини, нито повишават имунитета, а се трупат само и единствено мазнини.

Здравословните и полезни закуски от друга страна обаче доставят на мозъка необходимите вещества за енергия и протичане на процесите в клетките. Така концентрацията и продуктивността се повишават.

Цялостното здраве се подобрява

Дългосрочни изследвания за ефективността на здравословните междинни закуски показват, че рисковете от хронични заболявания значително намаляват. Подобрява се здравето на сърдечносъдовата система, хормоналният баланс, храносмилането и метаболизмът, мозъчната и нервната функция, изобщо, всички най-важни процеси в организма.

По-високи енергийни нива

За да се справяме с ежедневните предизвикателства е необходимо да имаме достатъчно енергия. Тя е нужна на организма и за да функционира добре, клетките и тъканите да се справят нормално с работата си, а и за да протичат правилно процесите на детоксикиране на тялото. Целият този цикъл зависи от добрите нива на енергия, а междинните закуски със здравословни хранителни вещества я доставят.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах