Мъжете по-трудно преживяват загубата и раздялата

Мъжете по-трудно преодоляват последствията от загуба, в сравнение с представителките на женския пол.
Обикновено възприемаме загубата като раздяла с човек или изоставяне. В психологически план, понятието загуба се тълкува в много по-широк смисъл. Това може да е всеки вид раздяла с нещо: обект, мисъл, идеали, работа, жизнени цикли и т.н.
Има няколко фази, през които преминават всички, попаднали в подобна ситуация, без да отчитаме фактори, като субективната стойност на загубата, социалната подкрепа, силата на личността и самочувствието на човека .

Първият етап е отказ. Това е моментът, в който засегнатият отказва да приеме реалността и конкретната ситуация. Той е гневен, пита се защо всичко се случва точно с него. Заема отбранителна позиция. На този етап проблемът е неосъзнат и не се търси решение или обяснение.

Вторият етап е свързан с чувствително ескалиране на гнева. Това се случва когато вече не е възможно загубата да се скрие или да се отрече, тя има повече от реално изражение и конкретни последици. В този етап противопоставянето е най – силно. Засегнатият се чувства ощетен, намира случващото се за нечестно, несправедливо.

Третият етап е осъзнаване на проблема. Това е най-трудната фаза. Проблемът започва да се изяснява. Търсят се причини, оправдания, подкрепа, за да се преодолеят последствията. Засегнатият демонстрира излизане от състоянието на затвореност и отрицание и демонстрира желание да се върне към обичайните си занимания и начин на живот

.

Четвъртият етап е етап на засилване на тъгата и депресия. Тя се отключва в следствие от осъзнаване на проблема и невъзможноста за справяне с него. Включва засилено чувство за страх и несигурност за бъдещето. В тази фаза засегнатият засилва чувствителността си и търси отговорите и смисъла на въпросите си вътре в себе си.

Петият и последен етап е приемане. В този момент настъпва оздравяване, изчезва гнева и чувството на вина. Търси се смисъл на случващото се. Всичко отново изглежда подредено, случилото се - поносимо, животът –наред.
Често начините, по които мъжете и жените реагират и търсят помощ при подобни ситуации разграничават сетивността и начина на поведение при двата пола. Мъжете се изправят пред загубата по по-рационален начин, при който мисълта потиска чувствата и емоционална експресия е с ниска интензивност. Те са склонни да прикрият чувството на тъга, уязвимост, съмнение, несигурност и страх.

При жените израза на чувствата, сълзите, отчаянието, страданието и страховете са по-видими. Този емоционален израз при тях лесно печели подкрепа сред обкръжението и благодарение на това, жените по-бързо, в сравнение с мъжете, преодоляват трудностите на периода.
Има случаи, при които проявите на тъга, гняв и мъка могат да са по-продължителни, да доведат до значителен спад в интереса към всяко занимание, социална неангажираност, проблеми с общуването и др. Тревожни сигнали са: чувството за вина, нарушения на съня - безсъние или хиперсомния, загуба на тегло и умора. Тогава засегнатите от проблема срещат трудност с преодоляването му и е необходима помощ от психолог. Чрез изясняване на случилото се и подтикване към поредица от развлекателни дейности, той ще насърчи връщането към нормалния начин на жи

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах