• За нас
 • Списание
 • Блог
 • Марки
 • Кариери
 • Контакти
 • Подробно търсене

  МАГНЕЗИЯТ – МАЛКО ПОЗНАТ, НО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗЕН МИНЕРАЛ!

  Чувствате се уморени и отпаднали? Не спите спокойно и ви мъчи главоболие? Краката ви се схващат и имате мускулни крампи?

  Ако отговорите ви на тези въпроси са положителни, то най-вероятно тялото ви страда от липса на магнезий.

  Над 50% от хората страдат от недостиг на магнезий

  Магнезият играе основна роля в нашия енергиен баланс и участва в над 300 важни метаболитни реакции в организма.

  Затова липсата му в организма води до болезнени мускулни схващания и болки, нарушения на сърдечния ритъм, лесна умора и раздразнителност или липса на здравословен сън.

  В организма на възрастен човек се съдържат приблизително 20 – 30 грама магнезий, като по-голямата част от него се намира в костите. Една от най-известните функции на магнезия е способността му  да отпуска и разширява кръвоносните съдове и мускулите, като по този начин спомага за регулиране на кръвното налягане и подпомага работата на сърцето.

  Магнезият играе важна роля за нормалната проводимост на нервните импулси по хода на нервните влакна. При ниско съдържание на магнезий в организма, нервната проводимост се забавя и могат да настъпят така наречените спазми или мускулни крампи. За да се преoдолеят те, организма трябва да се снабди с достатъчно количество магнезий, който да възпрепятства навлизането на калий в клетките. Ценният минерал е необходим  за работата на клетъчната мембрана.

  Когато спазмите възникват по време на сън, те предизвикват чести събуждания и влошават качеството му.

  Магнезият влиза в много важно взаимодействие с друг изключително важен минерал – калция. От оптимално им съотношение зависи състоянието на костите. То трябва да бъде съответно - калций : магнезий = 1 : 0,6.

  При недостиг на магнезий, количеството на калция се повишава, а вътреклетъчното съдържание на калий намалява. Оптималното съдържание на магнезий в тялото предпазва от отлагането на калциеви соли в сърцето, кръвоносните съдове и мускулите и не позволява повишаването на свободния холестерол и триглицеридите в кръвта. Ето защо магнезият е много важен за поддържане нормалният тонус на кръвоносните съдове.

  Въпреки, че магнезият е широко разпространен в природата и присъства в много храни, се оказва, че при над 50% от хората се наблюдава недостиг в организма на този важен минерал. Човешкото тяло се нуждае от магнезий и естествено го консумира всеки ден, но не разполага със своя система за поглъщането му.

  Сред най-често срещаните причини за дефицита на магнезий са хроничния стрес, тежкото умствено или физическо натоварване, строгите диети за отслабване, обездвижването, злоупотребата с алкохол, прегряване на организма или диабет.

  Сподели

  Оставете коментар

  Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

  Разбрах

  На линия сме, пишете ни!