Магнезий – вътрешна и външна употреба

Магнезият е един от най-важните минерали, който трябва да приемаме ежедневно. Сред основните ползи за тялото, които минералът  осигурява са здрави кости, добро храносмилане, нисък риск от поява на диабет и осигуряване на добър, пълноценен сън.

Магнезият е изключително необходим и при бременност. Той помага за баланса на хормоните в организма и е от съществено значение за бъдещата майка и развиващото се бебе. Ако се приема по време на бременност, може да намали риска от преждевременно раждане, както и да облекчи мускулните крампи, които са често срещано неразположение.

Ето кои са основните ползи от приема на магнезий:

Важен е за костите

Когато говорим за здрави кости, обикновено вниманието е насочено към калция. Но магнезият също е от ключово значение, тъй като 80% от него се съхранява в костите и той е необходим, за да може калцият да бъде усвоен ефективно.

Когато в организма има дефицит на калций, се повишава рискът от развитието на остеопороза. Но този риск е не по-малък, ако ни липсва достатъчно количество магнезий. Дамите, които са в пременопауза или менопауза се нуждаят, както от калций, така и от магнезий.

Помага в храносмилането

Магнезият играе много важна роля в това храносмилателната ни система да функционира правилно. Благодарение на него, храната в организма се разгражда по-ефективно. Ако страдате често от киселини, тежест в стомаха, подуване на корема, попитайте вашия лекар дали да не приемате известно време магнезий под формата на хранителна добавка.

Намалява риска от диабет

Едни от най-честите симптоми, които подсказват наличието на диабет тип 1 и 2, са  прекомерна жажда, често уриниране, бавно зарастващи рани и други. Диабетът се развива при много високи стойности на кръвната захар. В някои случаи може да възникне, когато панкреасът не успее да генерира нужното количество инсулин.

Магнезият е от съществено значение за стотици биохимични реакции в тялото, като една от тях е регулирането на нивата на хормона инсулина. Ако организмът ви получава достатъчно от минерала, то по естествен път ще се регулират нивата на инсулина и по този начин ще се намали риска от развитието на диабет.

Помага за по-добър сън

Доказано магнезият може да ни помогне да спим по-добре, ако страдаме от безсъние. Също така дефицитът на минерала често се явява една от причините за появата на депресия, безпричинна тревога, нервност.

Ако страдате от липса на сън, добавете в менюто си повече храни, които са богати на минерала или приемайте хранителна добавка. В случай, че не се подобрите, трябва  да обсъдите неразположението си със специалист.

Симптоми на магнезиев дефицит

Спад в имунната система, загуба на апетит, гадене, повръщане, умора и слабост. Ако тялото е било в състояние на дефицит за по-дълъг период от време, могат да се проявят мускулни крампи, скованост, изтръпване, промени в настроението и поведението, промяна в сърдечния ритъм. В дългосрочен план трайният магнезиев дефицит може да причини сърдечни болести и ниски нива на калий и калций в кръвта.

Как да си набавим магнезий

Най-богатите източници на магнезий са зърнените храни (ориз, пшеница, овес), някои семена (ленено семе, сусамово семе, сусамов тахан, тиквено и слънчогледово семе), ядки (бразилски орех, лешници и бадеми), какаовите зърна, тъмни листни зеленчуци, риба, кисело мляко.

При термична обработка на храните обаче се губи голяма част от полезните им вещества.  Така при рафинирането на семена или зърнените продукти се губи почти цялото съдържание на магнезий.

За да набавим необходимото количество магнезий на организма можем да го взимаме като хранителна добавка. Магнезият може да се приема по два начина – чрез вътрешна или външна употреба.

Ползи при вътрешна употреба

Магнезият може да се приема  под формата на таблетки, самостоятелно или в комбинация с други минерали. Таблетките спомагат за възстановяването на нормалната функция на нервите и мускулите, включително и на сърдечния мускул. Помагат да се намали чувството на отпадналост и умора.

Важно е да се приема достатъчно магнезий при диабет. Магнезият осигурява добра и постоянна енергия за организма. Помага при разграждането на мастните киселини и подсилва имунната и сърдечно-съдовата система. Намалява вредния холестерол, благоприятства половата система и сексуалните функции.

 

Ползи при външна употреба

Магнезият може да се приема  под формата на магнезиево олио за мазане, олио спрей или магнезиев гел.

Магнезиевото олио има мощен лечебен и подхранващ кожата ефект като действа стягащо и обезболяващо при различни мускулни болки, повишава клетъчната енергия и жизнените процеси в цялото тяло, както и облекчава крайниците при появата на мускулни крампи.

Приет чрез магнезиево олио, елементът действа болкоуспокояващо и противовъзпалително, подобрява кръвообращението и функционирането на мускулите, оптимизира нервната проводимост, ускорява изхвърлянето на токсини и съдейства за по-бързо разнасяне на подкожни кръвоизливи.

Има добър ефект при болки в кръста, гърба (радикулит, плексит, ишиас), шипове, шипове на врата, мигрена, инсулт, косопад.

Приложение на магнезиево олио се препоръчва и при умора, след физическо натоварване и активна физическа дейност; при ставни проблеми; при разширени вени; за възстановяване след травми и контузии на крайниците;изтръпване на крайниците; при целулит – стимулира кръвообращението; при тендовагинит; при нетърпимо главоболие; трудности в концентрирането; при кокоши трън и брадавици.

Магнезиевият гел е продукт за директно приложение, който се усвоява бързо и пълноценно също през кожата (трансдермално лечение). Действа локално – обезболяващо и тонизиращо, при разширени вени и болки в гърба от различен характер. Прилага се успешно при раздвижване след инсулт, като упражнява отпускащо мускулите действие. Препоръчва се при шипове, мигрена и проблеми с Ахилесовото сухожилие.

С какво да комбинираме магнезий?

Магнезият се съчетава успешно с други минерали. Една от най-популярните комбинации е магнезий с цинк, тъй като заедно притежават синергични свойства при въздействието върху половите хормони, инсулиновата чувствителност, съня, ензимния метаболизъм и др. Комбинацията е създадена специално за повишаване на издръжливостта, оздравителните процеси и растежа.

Друга много разпространена комбинация е магнезий и калций. Съчетанието на двата елемента помага при мускулни крампи (спазми), болезненост на ставите, чупливост на ноктите, екземи, сърцебиене, безсъние, избухливост, нарушено храносмилане и киселини, при остеопороза и сърдечно-съдови заболявания.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах