Любимите коледни сладки с джинджифил

Джинджифилът притежава подчертана екзотичност и ухание, има силен, пикантен вкус, който се съчетава добре с всяка напитка, ястие или десерт.

Стане ли време за Коледа и подготовка за зимните празници, нищо не подхожда на предпразничната атмосфера и домашния уют така, както аромата на маслени сладки или меденки с джинджифил.

Освен че придава екзотичен привкус на всяко ястие, джинджифилът има изключително много ползи за здравето. В продължение на хиляди години, той се използва за лечение на множество заболявания, благодарение на неговите терапевтични и профилактични ефекти.
Джинджифилът има противовъзпалително, аналгетично и антиеметично свойство. Той е ефективен при възпалителни заболявания и болка, тъй като инхибира синтеза на простагландини и левкотриени. Джинджифилът е изключително подходящ при устойчива кашлица и възпалено гърло, причинени от настинки. В сезона на честите простуди и грип, няма по-ефективна противогрипна ваксина от джинджифила.

Той защитава клетките от оксидативно увреждане и дори има противоракови свойства. В корена на растението са открити естествени антихистамини, които потискат алергичните реакции. Подобрява храносмилането и действа апетитовъзбуждащо.

 

Джинджифилови масленки

Необходими продукти: 300 гр захар, 200 гр мед, 200 гр масло, 200 мл сладкарска сметана, 1 с. л смлян джинджифил, щипка карамфил, индийско орехче, 1 ч. л канела, 250 грама смлени орехови ядки, бяло брашно за омесване, 1 ч. л бакпулвер

Начин на приготвяне: Разтопете маслото, захарта и меда на водна баня. След охлаждането им прибавете сметаната, подправките, ядките, бакпулвера и брашното, до получаване на меко тесто. Тестото се оставя да почине на хладно за няколко часа. Разточете го и оформете малки топчета. Печете за 10 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна.

След като изстинат, може да поръсите масленките с ванилова пудра захар. Съхраняват се в затворен стъклен съд.

 

Коледни сладки с лешников тахан и джинджифил

 

Необходими продукти: 3 с. л натурален лешников тахан, 3 с. л мед, 150 гр. оситнени орехови ядки, 150 грама оситнени лешникови ядки, 1 ч. л. смлян джинджифил, канела, 2 с. л ром

Начин на приготвяне: Смесете в голяма купа сусамовия тахан, меда и канелата. Добавете предварително смлените ядки и рома. Разбъркайте добре до получаването на рошаво тесто. От него оформете топчета и печете за около 10-15 минути на предварително загрята фурна, след което ги оставете за около 10 минути да се изсушат.

 

 

Медени елхички с джинджифил

 

Необходими продукти: 100 мл растително олио, 7 с.л захар, 1 яйце, половин ч.л. сода бикарбонат, 2 с.л. кисело мляко, канела, 3 пълни лъжици мед, 1 ч. л смлян джинджифил, бяло брашно

 

Начин на приготвяне: Изброените продукти смесете последователно и разбъркайте с миксер. Оформете меко тесто и го разточете. От него изрежете формички – елхички или други. Подредете ги в намаслена тава и печете на умерена температура. След изпичане потопете едната им половина в бял и кафяв шоколад, предварително разтопен на водна баня.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах