Лято без стомашни неразположения

Високите температури навън са причината за по-честите случаи на храносмилателни смущения. Не позволявайте нищо да развали ваканцията ви. У дома или навън, необходимо е да избирате менюто си с повече внимание.

През летните месеци пържените храни, тежките гозби и мазни меса отстъпват място на по-лекитеястия. Такива са плодови и зеленчукови салати, студени супи, крехко филе, обезмаслени млечни продукти и др.

От друга страна, високите температури навън благоприятстват размножаването на микроорганизми, които попаднали в храносмилателния тракт, причиняват редица смущения. Когато не се съхраняват според изискванията, храни, като майонеза, тестени изделия, меса, сметана, консервирани продукти и др., могат да причинят стомашно-чревни проблеми при консумация.

Диарията е едноот най-честите смущения на храносмилателната система. Характеризира са с обилни, воднисти изпражнения, метеоризъм, нарушен водно-електролитен баланс, отпадналост, гадене, повръщане, спазми иподуване на корема, понякога висока температура.

Причина за възникването на състоянието може да е консумацията на негодни плодове, зеленчуци, месни и други животински продукти. Обикновено в тези случаи симптоматиката възниква в рамките на 40 минути до 6часа. Подобрение на състоянието настъпва за около 2-4дни, при условие, че се спазва диета и се приема голямо количество вода.

Храната обаче не винаги е основен виновник за стомашно-чревните неразположения през лятото. В повече от 60% от случаите, причинителите са различни видове вируси. Заразяването с тях става по фекално-орален път – чрез замърсени ръце, хранителни продукти и вода.


Симптоми, които налагат спешна консултация с лекар:

    
Висока температура
    
Кръв визпражненията
    
Остриболки в корема
    
Дехидратация
     Продължителност на състоянието

Терапевтичният подход при диария включва прием на много течности, подходяща диета и соли, които да възстановят електролитния баланс. Имайте предвид, че виенето на свят, особено след изправяне, е признак на дехидратация и изисква спешни мерки.

Препоръчват се храни, които са лесно смилаеми, катобанани, препечен хляб, ориз, ябълки, каша от картофи или моркови, както и много чайове, вода и други течности.Бъдете внимателни с млечните продукти. По време на диариячесто се появявапреходналактозна непоносимост. Избягвайте кофеиновите и алкохолни напитки, тъй като те допълнително обезводняват организма.


Не забравяйте, че в аптеките се предлагат средства при диария, благодарение на които лесно ще продължите обичайния си ритъм на живот. Препоръчително терапевтично средство при диария са пробиотиците. Те съдържат полезни, живи бактерии, с помощта на които се редуцират колониите на патогенните микроорганизми в червата и се възстановява баланса на полезната микрофлора.

Пробиотиците са успешно терапевтично средство и при запек. Много често, поради пътуване, нова диета или променен дневен ритъм през лятото се стига до това състояние. Запекът се характеризира с болезнено, затруднено изхождане, поради втвърдяване на изпражненията и нарушена моторика на червата. Освен включването на храни, богати на млечно-кисели бактерии, се препоръчва консумацията на повече фибри, плодове и зеленчуци, както и оптимален прием на течности.

Газовете в корема са друг досаден проблем, който подсказва проблеми с храносмилането. Повишеното количество газове в червата може да доведе до усещане за тежест, болка в областта на червата, подуване на корема. Състоянието не застрашава здравето, но е неприятно.Решението е свързано изцяло с промени в храненето. Добре е да се избягват храни, като варива, зеле, хляб и тестени изделия, ябълки, круши, праскови, сливи, пшенични зърна, царевица и овес, картофи, червено вино.

Съществуват и лекарствени средства, които приложени при метеоризъм, спомагат за бързото облекчаване на дискомфорта.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах