Лош дъх: причини и лечение

Халитозата,  повече известна като лош дъх, е често срещано състояние. Въпреки че е сравнително малък здравословен проблем, лошият дъх може да бъде предпоставка за проблемна комуникация, занижено самочувствие и социална изолация.



Причини

Храната и бактериите в устната кухина са най-честата причина за лош дъх. Различни подправки, някои зеленчуци и определени мазнини може да влошат дъха. Когато тези храни се смилат, химически агенти или летливи вещества се абсорбират в кръвния поток и стигат до белите дробове, откъдето са излъчват в процеса на дишане. Продуктите от разграждането на протеините в организма също се излъчват в голяма степен от  белите дробове.
Пропускането на хранения, гладуване и нискокалорични диети също могат да причинят лош дъх.
Намаленото слюноотделяне през нощта също може да стане причина за неприятен дъх,особено ако зъбите и езика не бъдат почистени старателно преди лягане.

Халитозата също може да се дължи на следните причини:

    
тютюнопушене
    прием на алкохол
    зъбни протези
    пародонтоза и наличие на специфични джобове на венците, които предоставят благоприятна среда за развитие на бактерии
   инфекции на синусите или хронични белодробни инфекции
   дишане през устата поради подуване на аденоиди или сливиците
   орални инфекции, като кандидоза
   системни заболявания, като диабет, заболяване на черния дроб или бъбречни заболявания
    бременност
   неправилно миене на зъбите  или неефективно почистване на междузъбните пространства
някои лекарства, особено тези, които предизвикват намаляване на притока на слюнка и сухота в устата: антидепресанти, антипсихотици, антихистамини, деконгестанти и лекарства срещу хипертония


Симптомите и усложненията

По-голямата част от засегнатите от халитоза не знаят, че имат такъв проблем. Обяснението за това е следното: рецепторните клетки в носа, отговорни за възприемане на мирис, стават нечувствителни при непрекъснат поток от на една и съща миризма. Ето защо, хората, които по една или друга причина страдат от халитоза, научават за това от обкръжението си.


Лечение и превенция

Добрата орална хигиена е важна част от превенцията на халитоза. Във всяка аптека се предлага разнообразие от продукти, които са полезни за поддържане на буко-денталното здраве.

Хигиената на устната кухина и редовните стоматологични посещения са от съществено значение и са най-ефективните методи за борба срещу лош дъх. Необходимо е ежедневно да се почистват зъбите, езика и междузъбните пространства.
Когато халитозата е причинена от заболяване на белия дроб, нарушена функция на стомаха, чернодробно или бъбречно увреждане, трябва да се лекува основното медицинско състояние.

Природни средства за премахване на лошия дъх


Сaлвия

Салвията има мощно антибактериално и антисептично действие. Може да се намери под форма на билка. Необходимо е да се приготви отвара, с която да се изплаква устата след почистване.

Сок от грейпфрут или етерично масло грейпфрут

Грейпфрутът съдържа вещества, които убиват бактериите, причиняващи лоша миризма.  2-3 капки етерично масло от грейпфрут, добавени в чаша вода, се използват два пъти дневно вместо вода за уста.

Лайка

Запарката от лайка е подходящо средство при халитоза, причинена от възпалителни процеси в устната кухина, гърлото или стомаха. Лайката притежава успокоително и антисептично действие и спира лош дъх. При възпаление на венците е желателно да се приложи по-продължително време. 

Мента

Ментовият чай е приятен  и вкусен, а освен това може да помогне за предотвратяване на лошя дъх, особено ако причина за него са стомашно-чревни нарушения.  Не използвайте мента, ако имате проблеми с жлъчния мехур.

Чаено дърво

Маслото от чаено дърво се използва от векове и е мощен дезинфектант. При лош дъх, в чаша вода се добавят 2-3 капки масло и се изплаква цялата уста след почистване на зъбите. Прилага се два пъти дневно – сутрин и преди лягане. Пастите за зъби с масло от чаено дърво имат доказано антибактериално действие. Никога не използвайте масло от чаено дърво вътрешно. Хората, които са алергични към целина и мащерка не трябва да използват тази билка във никаква форма.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах