Листа от авокадо - 5 ползи за здравето

Малко известен факт, свързан с авокадото, е че освен плода на растението, може да се консумират и листата му. Сокът и запарката от тях са отлично средство за лечение на различни заболявания.
Името на авокадото е дадено от древните ацтеки. Те били и първите, които познали и използвали ползите и лечебните му ефекти.

 

В библиотеката на Националния автономен университет на Мексико се съхраняват първите сборници, в които са документирани терапевтичните ползи на листата от авокадо. В сборниците се предоставят данни, че листата на растението  се използвали традиционно от местните мексиканци за борба с глисти и всякакви паразити. Запарка от листата се прилагала при гинекологични заболявания, менструални спазми, за улесняване на раждането, както и при храносмилателни смущения, като диария.

Вижте какви са научно обоснованите и признатите в днешно време ползи от листата на авокадото.

Първа помощ при кашлица Листата от авокадо са подходящо средство за облекчаване на упорита, суха кашлица. За целта се приготвя запарка от 5 листа, които се сваряват за около 3 минути. Запарката се покрива и престоява няколко минути, за да се извлече максимална полза от състава. Напитката се приема 2-3 пъти на ден, за предпочитане топла.

При менструални болки Листата на авокадото имат регулиращо менструалния цикъл действие. Те се нареждат до лекарствените и билкови средства, които стимулират притока на кръв в областта на таза и матката. При болезнен и нередовен менструален цикъл се препоръчва запарка от листа на авокадо след първите две седмици от цикъла.

Противопаразитно действие Запарката от листа авокадо е едно от най-старите препоръчвани от народната медицина средства за третиране на чревни паразити. Отварата от листата има противопаразитно действие и подпомага експулсирането на паразитите.

Успокояващо раздразнените черва средство Разстроеният стомах е едно от най-неудобните състояния, с което се сблъскваме често. Независимо дали причина за него са колики, преяждане и някои храни, нарушения в храносмилането или друго, запарката от листа на авокадо може да облекчи неразположението. Тя стимулира секрецията на стомашни сокове, подобрява и насърчава храносмилането, намалява киселинността в стомаха.

При натъртвания и хематоми Едни от най-неприятните последствия при  удари и падане са натъртването и хематомите. При такива оплаквания се прилага лапа от листа на авокадо. Необходими са няколко листа, които се накисват и варят на слаб огън за около 3-5 минути. След това се изваждат и се стриват внимателно до получаване на гъста паста. Тя се прилага директно върху засегнатата област и се покрива с марля. След няколко процедури отокът намалява и синината се разсейва по-бързо.

 

Родината на авокадото е Латинска Америка. То принадлежи към семейство Лаврови, също като канелата и камфоровото дърво. В естествената си среда авокадото представлява дърво, което достига височина до 20 м. В нашите географски ширини то може да бъде отглеждано единствено като саксийно растение. От костилката на плода авокадо израства красив храст със овални зелени листа.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах