Лесни стъпки за перфектна кожа

В съвременния начин на живот и забързано ежедневие, наситено с ангажименти и хиляди задачи за изпълнение, често пренебрегваме здравето на най-големия орган в човешкото тяло – кожата. Точно тя страда най-много под влиянието на редица замърсители от ежедневието ни – въздухът, който става все по-прашен и опасен, както и множеството химикали, които използваме в бита.


Факторите, които нанасят вреда на кожата ни са много и е трудно да бъдат елиминирани изцяло, защото са част от начина ни на живот. Затова е необходимо да вземем мерки и да полагаме постоянна грижа за кожата си, за да бъде тя здрава, красива и сияйна.


Всеки тип кожа има своите особености, според които трябва да се третира по различен начин. Но има общи правила, които важат за всички типове кожа и които, ако спазвате редовно, ще сбъднете мечтата си за перфектна кожа.

Храни за красива кожа

Ако сте здрави отвътре, това ще личи и по вашата кожа отвън. За да имате прекрасна, блястяща кожа, наблегнете на пресните плодове и зеленчуци в менюто си. Включете в храненето си продукти с фибри. Храните, които ви гарантират чиста и сияйна кожа са рибните продукти, ядки, бяло месо, кафяв ориз, киноа, броколи и домати.
За хубав тен яжте оранжево-червени зеленчуци, защото те съдържат много Бета каротин, ликопен и други растителни пигменти. Такива храни са морковите, тиквата, кайсиите, доматите и червеният пипер. Важно е да знаем, че от каротините тялото ни изработва ретинол, който е основна съставка на повечето кремове против бръчки.

Хидратация

Сигурно като чуете или прочетете тази дума, вече ви става лошо, но тя е от ключово значение за здравето и красотата ви! Пийте много вода, течности, смути или фрешове, защото това е най-сигурният начин да хидратирате кожата си. Водата пречиства тялото и помага да се освободим от токсините. Освен това премахва излишните мазнини, както и замърсяванията в организма, затова не допускайте да пиете по-малко от 8 водни чаши на ден.

Пазете кожата от слънцето

През лятото всички обичаме да събираме витамин D от слънчевите лъчи, препичайки се на плажа или разхождайки се в парка. Това е прекрасно, но само, ако спазваме определени правила за продължителното излагане на слънце.
Винаги нанасяйте слънцезащитна козметика половин час, преди да излезете. Избирайте подходящите продукти за вашата кожа и ползвайте различни кремове за лице и тяло, защото кожата на лицето е много по-чувствителна и изисква специални грижи. Винаги нанасяйте слънцезащитен продукт и на устните, тъй като кожата там също е много уязвима. За добра защита на кожата не се излагайте на слънце във времето между 12 и 16 часа.

Подхранвайте кожата с маски

За да можете да се похвалите с красива и сияйна кожа е необходимо редовно да я хидратирате и подхранвате с маски за лице. Козметичната индустрия предлага множество варианти според вашия тип кожа. Винаги може да подхраните кожата и с домашна маска, която да си приготвите сами вкъщи. След като нанесете маската и тя престои достатъчно дълго на лицето, винаги измивайте кожата с хладка към студена вода. По този начин ще затворите порите и ще ги предпазите от замърсяване и запушване.

Ексфолирайте редовно кожата

Повечето дами отделят внимание само на почистването на кожата на лицето и нейната хидратация, пропускайте важния момент с ексфолирането. Една от важните предпоставки за красива и сияйна кожа е редовното и правилно ексфолиране. То представлява премахване на горния слой мъртви клетки, които се натрупват по повърхността на кожата. За постигането на добри резултати и избягване на нежеланите раздразнения е хубаво кожата да се ексфолира 1-2 пъти седмично, като спрямо типа кожа се използва съответния продукт – за нормална, суха, мазна или склонна към акне кожа.

Използвайте тоник за лице

Ежедневният ритуал за красива кожа включва три стъпки: почистване, тонизиране и хидратация. Почистването може да извършвате с продукти по ваш избор – разнообразието там е голямо. След почистването идва ред на тоника за лице. Той се грижи за изчистване на порите и подготвя кожата за нанасяне на следващите продукти -  хидратиращ крем (сутрин) и нощен крем (вечер) или грим.  Също така действа противовъзпалително и предпазва кожата от бактерии.
Важно е да знаете, че има 3 вида тоник за лице в зависимост от предпочитанията ви и от нуждите на кожата. Тоник за лице с алкохол (за много мазна и проблемна кожа), тоник на водно-глицеринова основа (за мазна кожа) и тоник изцяло на водна основа (за нормална или чувствителна кожа).

Почиствайте лицето преди лягане

Това е задължително правило, което никога не бива да нарушавате. Колкото и уморени да сте вечер, трябва да намерите време и сили да почистите кожата си преди лягане. Почистването на лицето преди лягане е от съществено значение за добрия външен вид на кожата, тъй като основната регенерация на клетките се случва през нощта. Освен, че тогава действат по-интензивно, те по-добре усвояват влагата и хранителните вещества от козметичните продукти. За да протича процесът гладко обаче, преди това кожата трябва да бъде идеално почистена и тонизирана.

Не изстисквайте пъпките си сами

Знаем, че това е трудно правило за изпълнение, но е важно условие, ако държите на здрава и красива кожа. Не чоплете и не стискайте сами пъпките си, колкото и да се изкушавате да го направите. Това само ще доведе до по-голямо възпаление, евентуална инфекция и повече пъпки по лицето. Третирайте акнето си с подходящи продукти и ако се налага намеса, търсете специалист дерматолог, който да ви помогне.

Набавяйте си витамин C всеки ден

Този витамин е отговорен за създаването и поддържането на мрежата от колаген в тялото. Укрепва кръвоносните съдове и спомага за еластичността и здравината на кожата. Може да си го набавим като хранителна добавка или чрез редовна консумация на хранителни продукти като цитрусови плодове, ягоди, папая, чушки, броколи, брюкселско зеле, домати.

Сънят е здраве и красота

За да се радвате на сияйна кожа, без бръчки, стегната и млада, не забравяйте, че трябва да спите поне 7-8 часа нощно време. Половин час преди лягане изключете всички устройства у дома: телевизори, таблети и телефони, защото те превъзбуждат нервната система и могат да причинят безсъние. А най-големият враг на красивата кожа е недоспиването, не го забравяйте!

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах