Лесни плодови рецепти при запек

Запекът е едно от най-честите храносмилателни разстройства с по-висока честота на проява в сравнение с леки стомашно-чревни заболявания.

Запекът се свързва с промяна в работата на червата. Обикновено е засегната тяхната моторика и това затруднява евакуацията на чревното съдържимо. В резултат на по-продължителното задържане на хранителни отпадни продукти се наблюдават симптоми, като подуване, газове, лошо храносмилане, намален апетит, болка.
Състоянието може да се дължи на трудното усвояване на някои хранителни вещества, липса на достатъчно течности, приемани през деня, медикаментозна терапия, заседнал начин на живот и нерационално хранене. Стресът, пътуванията, промените в работната и ежедневна среда също може да станат причина за подобен род оплаквания.
Въпреки че запекът невинаги е сериозен проблем, е необходимо да се осигури  терапия, за да се предотврати хронифицирането му, тъй като това може сериозно да повлияе качеството на живот.

За щастие, съществуват много природни средства със слабителни свойства, които не причиняват нежелани реакции. Те имат доказано действие, облекчават симптомите при запек и предотвратяват бъдещи усложнения.

Следва да научите кои са петте плодови сока, с които проблема със запека ще остане в миналото. Не се колебайте да ги опитате у дома.



Сок от алое вера и мед

Сокът от алое вера е естествено слабително средство, което освен че регулира дейността на червата, контролира киселинността на стомашните сокове и подпомага детоксикацията на тялото. В комбинация със свойствата на меда, сокът от алое вера се превръща в едно от най-добрите средства при запек, лениви черва и други нарушения на чревната функция.

Съставки:

6 супени лъжици алое вера гел (90 гр)
½ чаша вода (100 мл)
1 супена лъжица мед (25 g)

Напитката се приема на гладно в продължение на две седмици.




Сок от банани и смокини

Диетичните фибри, които съдържат смокините, стимулират моториката на червата и са особено полезни при запек. Комбинацията с банан спомага за по-лесното изхвърляне на чревните отпадъци и подобрява храносмилането.


Съставки:
3 пресни или сушени смокини
1 узрял банан
1 супена лъжица мед (25 g)
½ чаша вода (100 мл)

Съставките се блендират до хомогенна смес. Напитката се приема всяка вечер преди лягане до облекчаване на симптомите.   


Ябълков сок с тиква

Храносмилателните ензими и влакнини, които съдържат двата плода, превръщат комбинацията в ефективно слабително средство. Естествените захари, които съдържат ябълката и тиквата пък дават допълнителна енергия на тялото.

Съставки:
1 зелена ябълка
3 парченца сварена тиква
½ чаша вода (100 мл)
1 супена лъжица мед (25 g)

Продуктите се нарязват и блендират заедно до получаването на хомогенна смес. Напитката се консумира сутрин, за предпочитане на гладно, в продължение на две седмици.


Сок от круши с ленено семе

Крушите и лененото семе имат леко слабително и детоксикиращо действие, поради високото съдържание на разтворими фибри и антиоксиданти. Комбинацията от двете действа като пребиотик в червата - служи за храна за полезната бактериална флора, необходима за доброто чревно здраве.

Съставки:
2 круши
1 супена лъжица ленено семе (10 г)
½ чаша вода (100 мл)

Продуктите се разбъркват в блендер и получената напитка се консумира през ден на гладно.



Киви и портокалов сок

Кивито съдържа ензим, за който е известно, че подобрява чревната перисталтика и облекчава състоянието при запек. От друга страна, портокалът осигурява голямо количество диетични влакнини, които подобряват чревната функция.

Съставки:
5 портокала
4 добре узрели кивита


Сокът от предварително изцедените портокали се смесва с обелените и нарязани кивита. Сместа може да се разбърка или да се блендира.  Важно е да се консумира в най-кратък срок, тъй като свойствата на продуктите се губят. Препоръчително е сокът да се пие на празен стомах, най-малко 30 минути преди закуска.

Както можете да забележите, всички рецепти са с натурални съставки. Те са вкусна, лесна и полезна алтернатива за справяне със запека и проблеми, които касаят храносмилането.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах