Лечебни растения при безсъние

Билковият чай от мента повлиява тахикардията, намалява психосоматичните ефекти на депресията и действа отпускащо, така че да можем да заспим по-лесно и да спим по-добре.


Безсънието засяга всички възрастови групи и особено хората в трудоспособна възраст. То повлиява не само броя на часовете, прекарани в сън, но и качеството на съня, тъй като включва събуждания през нощта или ранно събуждане, преди изгрев слънце. В следващата статия ще споменем някои от основните билки, използвани успешно при безсъние.


Ако страдате от безсъние, заспивате трудно, имате често кошмари, сънят ви е повърхностен или чувствате, че не си почивате добре през нощта, следните билки биха могли да бъдат полезни:

Валериана
Това е една от билките, която може да противодейства на безсънието и да успокои нервите, да премахне безпокойството, да подобри качеството на съня. Използва се корена от валериана, от който се приготвя отвара. Приема се вечер преди лягане. Бъдете внимателни с валерианата по време на бременност, както и ако страдате от ниско кръвно налягане. Не се препоръчва за деца.

Пасифлора
Наричана още "цветето на страстта", пасифлората се използва в случаи на депресия и безсъние, провокирани от депресивни епизоди. Билката може да се прилага продължително време. Приготвя се запарка или се приема под форма на тинктура. За целта, в алкохол се накисва изсушеното растение за една седмица и всяка вечер се приемат 25 капки. Необходимо е тинктурата да се съхранява в стъклен съд.

Естрагон
Това растение има седативно действие и е много подходящо при проблеми със съня. От него се приготвя чай с 5 грама сушени листа от естрагон и 250 мл вода. От запарката може да се приемат до 2 чаши на ден.

Маточина
Маточината има успокояващо действие и е едно от най-често използваните средства при безсъние. Може да се приема под форма на запарка: една супена лъжица от билката се накисва в 300 мл вода, престоява 20 минути и се пие вечер преди лягане. Друга възможност е да поставите три капки етерично масло от маточина върху кърпичка и да вдишвате аромата преди лягане.

Липа
Тази ароматна билка има множество приложения и ползи. В продължение на много години липата се прилага като средство при безпокойство, нервно напрежение и безсъние. За приготвянето на запарка е необходимо една чаена лъжичка от билката да се залее с чаша гореща вода. Престоява 20-25 минути и се изпива вечер преди лягане. Ако разстройството на съня е дълбоко и придружено от нервни епизоди, може да се приемат до 4 чаши от запарката на ден.

Мента
Ментата се прилага при сърдечна аритмия, както и за лечение на безсъние, при тревожност и нервно напрежение. Запарката от листата на ментата се приемат в зависимост от състоянието: през целия ден или вечер, преди лягане, в случай на безсъние. Ментата отпуска нервната система, подобрява съня и облекчава психосоматичните ефекти на депресията.

Шафран
Шафранът съдържа седативни и ароматни вещества, които намаляват нервността и тревожността. От изсушената билка може да се приготви отвара с  0,5 грама шафран на 200 мл вода. Необходимо е да престои 5 минути. Приемът не бива да надвишава 1,5 грама на ден.

Риган
Изсушената билка има седативен ефект и се използва за лечение на нервност и безсъние, причинени от преумора и стрес. Освен като запарка, риганът може да се използва за приготвяне на успокояваща вана преди сън. За целта ваната  се пълни с гореща вода и се прибавят около 5 грама от билката. След като водата се охлади, тялото се потапя за около 15-20 минути. Мигновено ще се почувствате по-спокойни.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах