Красиви по време на бременността и след това

Красиви по време на бременността и след това

 

Става ли дума за бременността, красотата намира най-силното си изражение. Когато една жена е бременна, тя притежава особено очарование и сияе по специален начин.

 

Докато се радвате на вълшебството на деветте изпълнени с вълнения месеца, грижата за здравето и външния вид не е глезотия, а необходимост, която ще съхрани добрата форма, благоразположението и самочувствието ви.

 

В своята книга „Как да се харесваш и да бъдеш харесвана” Мириам Абенс – автор и директор на център за естетична медицина, дава практични съвети как да се грижим за себе си по време на бременността и след това:

 

Стриите

 

Когато коремът расте, постепенно кожата се разпъва и това е истинско изпитание за еластичността й. Ако не се положат специални грижи, прекомерното разтягане може да доведе до изменения в съединителната тъкан, каквито са стриите.  Първият сигнал, че кожата страда, е сърбежът, понякога съпроводен със зачервяване. Появяват се бледорозови белези, които с времето придобиват по-плътни очертания и бял цвят.

 

Ежедневната употреба на дълбоко овлажняващи и хидратиращи продукти подобрява еластичността и устойчивостта на кожата. Препоръчват се козметични формули, разработени специално за бременни. Освен натурални съставки и подбрани овлажняващи масла, в състава им са включени успокояващи екстракти, коензим Q10, антиоксиданти, колаген. Липсват консерванти и етерични масла, а парфюмните компоненти са от естествен произход.

Болки в гърба

Макар лекарите и авторите на всички четива за бременни да настояват, че те са нещо обичайно, болките в кръста и гърба са второто изпитание, което разколебава търпението на жените по време на бременността.

Решението е лесно – подходящ масаж, направен от специалист: толкова често, колкото лекарят одобри.

Задържане на течности

Лекарите гинеколози са единодушни, че задържането на определено количество течности в организма има за цел да подхрани и поддържа една нормална бременност, адаптирана към нуждите както на майката, така и на плода. Разбира се, ако това надхвърля установените норми, се появяват болки в краката и тежест.

За да се избегне дискомфорт, препоръчително е след всеки два часа в седнало положение да следва разходка. Средство за облекчение са също студено-топлите душове, охлаждащите кремове с ментол и евкалиптол, лимфният дренаж.

Косата

По време на бременността, особено в първия триместър, косата търпи промени, свързани с рязката прогресия на нивата на женските хормони. В този период тя не пада, но много често страда от изсушаване или напротив – наблюдава се прекомерно омазняване.

Изборът на подходящи козметични продукти за специализирана грижа ще върне виталността и здравия вид на косата ви. Освен това, много от бременните жени споделят, че след първите месеци, когато тялото се адаптира към хормоналните промени, се чувстват по-красиви и по-уверени от всякога.

Петна по кожата

Петната и луничките обичат бременните. В този етап те се появяват лесно. Причина са отново хормоните, които правят кожата по-чувствителна, особено към UV-лъчите. В резултат се наблюдава повишена пигментация в областта на челото, бузите и горната устна. Състоянието е известно като мелазма, още хлоазма, или ‘маска на бременността’. Имайки предвид, че хормоналните петна най-трудно се поддават на корекция, добрата превенция спестява много проблеми за в бъдеще. Ето защо, най-важното нещо е защитата от слънцето с фотопротективен крем с максимален фактор.
Линеа негра

Позната като линия на бременността, тя представлява дълго право очертание, което опасва  вертикално целия корем. Появява се около четвъртия месец.  Не можем да предотвратим възникването й, но е желателно в тази област ежедневно да се прилага крем с максимална фотозащита докато пигментацията изчезне напълно. Това най-често се случва няколко месеца след раждането.

Разширени вени

По време на деветте месеца от бременността кръвта почти удвоява обема си. Това, увеличаването на теглото на матката, генетичното предразположение, липсата на физическа активност и безконтролното наддаване на тегло са причините за появата  на отоци и разширени вени.

Редовната ненатоварваща двигателна активност може да предотврати този проблем. Подходящи са кратките разходки на открито всеки ден. Ако след раждането имате разширени вени, препоръките са да се изчака най-малко шест месеца преди предприемане на лечение: много често състоянието се нормализира от само себе си.

Възстановяване след раждането

Възстановяването след раждане изисква време, търпение, подходяща нагласа и воля.  Първите килограми са по-лесни за редуциране, тъй като още след раждането в тялото започват процеси на преразпределяне на течностите. Следващият етап е свързан с освобождаването от натрупаните мазнини, но за това е необходимо повече време. С подходящ режим, в рамките на няколко месеца, възвръщането на първоначалното тегло ще е факт. Не започвайте веднага със строгите хранителни програми, те само ще изтощят допълнително тялото ви. Чудото бързи и лесни диети може само да навреди на здравето ви, така че не се изкушавайте.

 

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах