Кой са 5-те най-чести причини за мускулните болки

Ако болките в мускулите се повтарят често, е необходимо да се консултирате със специалист, за да разберете причината за тях. Във всеки случай, умерената физическа активност може да бъде от полза, за да се облекчи състоянието.


Един на всеки двама души, поне веднъж в годината изпитва болки в мускулите. Само по себе си състоянието не бива да става причина за тревога. Тогава обаче, когато се повтаря често и засяга сериозно качеството на живот, е необходимо да бъде потърсен лекар специалист, за да се установи причината и да се вземат навременни мерки.

Ако често се случва да изпитвате особена болка, наподобяваща тежест или натиск в областта на гърба, бедрата, ръцете, особено след като сте прекарали повече време в еднообразна позиция, вижте какви биха могли да бъдат причините за това.


Дефицит на витамин D

Неспецифичната мускулно-скелетна болка би могла да бъде свързана с ниско ниво на витамин D. Витаминът има изключително важна роля по отношение на костите и устойчивостта на опорно-двигателната система.Той участва в процесите на транспорт на калций и фосфор и заедно са трите ключови компонента, определящи здравината на костната система. Дефицитът при деца причинява забавяне в растежа и рахит. Един от белезите за недостиг при възрастните е дискомфорт в различни мускулни области, болка и свръхчувствителност, особено при претоварване.

Дефицит на желязо

По-често от желязодефицит страдат жените с по-продължителен месечен цикъл и тези, които редовно се подлагат на ограничителни диети. Не е случайно, че именно двете споменати групи са склонни да страдат от болка в мускулите.
Желязото има изключително важна роля в човешкия организъм. Елементът участва в процеса на пренос на кислород до клетките и органите, включително изхранване на мускулната тъкан, затова не бива да е изненада, че когато липсва, цялото тяло страда. Желязото може да се набави с подходяща диета, включваща червено месо, черен дроб, спанак, фасул, праз, тофу, както и с класически добавки с желязо.

Стрес

Малко известен факт е, че стресът също може да причини болка в мускулите. Това се обяснява с факта, че в стресови моменти в тялото се освобождават хормони, като адреналин и кортизол. Тяхната роля е да подготвят тялото, за да устои на изпитанието, като активират различни механизми. Кортизолът например кара мускулите да се стегнат, т. е. стресът насърчава у нас инстинкта за бягство, за физическа самозащита.
Когато нивата на стрес в ежедневието са високи за дълъг период от време, т. нар. хормон на стреса – кортизол, остава завишен и това причинява поражения върху организма.

Контузии и претоварвания

Мускулното претоварване  и случайните наранявания по време на физическа активност или продължителен труд могат да причинят болка в мускулите.
В мускулната структура се образуват микроскопични руптури, които при активно натоварване на мускулната група могат да доведат до болка и възпаление. Както се казва, тялото има памет. Всеки сам трябва да има отговорността към собственото здраве и да полага грижи за него в дългосрочен план.


Някои заболявания


Когато мускулната болка стане постоянна и устойчива, дотолкова, че да оказва влияние върху нашата подвижност, производителност или настроение, е необходимо да се знае причината.

Понякога симптоматиката може да е свързана със заболявания, като ревматизъм, артрит, хипотиреоидизъм, фибромиалгия, хронична умора, кожна туберкулоза, вирусни заболявания и др.

Като първа мярка за противодействие на болката в мускулите, специалистите в областта препоръчват редовната физическа активност. На второ място е пълноценната диета, обогатена с растителни и животински протеини, минерали, като калций, магнезий, фосфор, цинк. Стремежът към здравословен и балансиран начин на живот е превантивна мярка срещу много заболявания и най-разумната грижа за здравето. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах