Колоноскопията предотвратява фаталния изход при рак на дебелото черво

Колоноскопията предотвратява фаталния изход при рак на дебелото черво


Ракът на дебелото черво е най-разпространеното злокачествено заболяване в Европа, с повече от 440 000 нови случая всяка година.


Съществуват убедителни доказателства, че консумацията на червено месо, животински мазнини и алкохолни напитки, водят до затлъстяване и натрупване на мазнини в абдоминалната област, което съчетано с възрастовия фактор, увеличава риска от рак на дебелото черво.


Физическата активност и прием на храни, с високо съдържание на баластни вещества, предпазват от този вид рак. По време на тазгодишната научна среща, посветена на превенцията на стомашночревното здраве, са изнесени убедителни защити за това, че повече от 40% от случаите на рак на дебелото черво в Европа може да бъдат предотвратени чрез целесъобразна диета, здравословен живот, редовна физическа активност и поддържане на здравословно тегло.


От изнесените доклади впечатление прави тезата, че по-често диагнозата рак на дебелото черво  се поставя в по-развитите страни: там където храненето е нездравословно, процентът на затлъстяване - по-голям, средата - по-замърсена, а темповете на живот - по забързани.


Най-високата заболеваемост е отчетена в Океания и Европа, а най-ниската - в Африка и Азия. Внимание заслужава и факта, че  в 90% от случаите пациентите могат да бъдат излекувани, ако бъдат диагностицирани в ранен стадии. По тази причина редовните профилактични прегледи и качествени методи за скрининг имат ключова роля.
Ракът на дебелото черво засяга по-често  мъжете, отколкото жените. Болестта най-често се установява между 65 и 75 години. Основният проблем е, че често симптомите се появяват в напреднал стадии на заболяването. Първоначално то започва с полипи или доброкачествени тумори, които с времето стават злокачествени. Трансформацията се случва в рамките на 10 до 12 години, така че установяването на предракови лезии или рак в ранен стадии, може значително да подобри прогнозата и бъдещото развитие на болестта.

mmm
Като средство за ранна диагностика на това заболяване  се използва колоноскопията - техника за визуализиране вътрешността на ректума и дебелото черво. Тя е изключително прецизна и точна и превъзхожда други диагностични процедури. Освен това, с нея е възможно извършването на биопсии, отстраняване на доброкачествени полипи, а в някои случаи и злокачествени, при условие, че те не представляват напреднала степен на туморна инвазия.
Въпреки това, както във всяка диагностична техника, чувствителността на колоноскопията не е 100% и е възможно да останат неоткрити лезии в около 20% от изследванията.
Най-новото средство за ранна диагностика, представено през последната година в научните среди, спомага за откриването на малки аденоми, локализирани в скрити за  конвенционалната колоноскопия области.  Новото устройство се прикрепя към колоноскопа и разширява полето на видимост. По този начин огледът е по-прецизен. 
Това устройство е особено полезно в скринингови колоноскопии, тъй като гарантира високо ниво на визуализация и по-точна диагностика. От друга страна то гарантира възможно най-голяма степен на почистване на съществуващите полипи и следователно елиминиране на риска от повторно усложнение.


Капсулната ендоскопия е друга сравнително нова скринингова технология. Чрез нея отново се постига визуализиране на дебелото и тънките черва, като за целта е необходимо да бъде погълната капсула, снабдена с камера и светлинен източник. Изследването продължава средно 8 часа, колкото са необходими на капсулата да премине по храносмилателния тракт. По време на този преход тя изпраща изображения на записващо устройство, което в последствие лекарят оглежда, за да направи заключение. Процедурата е безболезнена и докато трае може да бъдат изпълнявани обичайни дейности.
Капсулна ендоскопия и колоноскопия се прилагат при определени показания и за диагностицирането на конкретни заболявания. Ето защо е необходимо те да бъдат назначени от лекар след консултация.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах