Колко подаръка ще ми донесе дядо Коледа?

Много хубаво не е на хубаво. Всички сме чували това от най-възрастните в семействата ни. Може ли подаръците под елхата, които са един от символите на коледните празници, да се окажат беда? Психолозите са категорични, че колкото повече кутии под елхата намерят малчуганите, толкова по-далечна остава илюзията за Дядо Коледа и магичното му присъствие. Материалните подаръци отклоняват вниманието на децата от истинския смисъл на легендата с добрия старец и те бързо се разделят с тази емоция. Не само това, презадоволеността и изпълняването на всяко желание прави децата неспособни да оценят малките неща.



По друг начин казано, колкото повече играчки, толкова по-малко илюзия. Много ценно за децата би било да се радват на трепета от очакването на Дядо Коледа, да се вълнуват от въпроси, като „бях ли наистина послушен”, „получил ли е Дядо Коледа писмото ми”, „ще успее ли милият старец да дойде и при мен?”. И за всички, които понякога се чудят доколко е здравословно да се насърчава илюзията за дядо Коледа, психолозите напомнят, че детския ум има нужда да вярва в чудеса. За децата е важно да мечтаят, да изпитват положителни емоции, да откриват реалното изражение на взаимовръзката правя – заслужавам. Трудно е да се повярва, но според тях, многото подаръци може да доведат до разочарование и дори до пълна апатия към празника.



Затова би следвало и родителите да въведат ограничение за броя на желанията в писмата, адресирани до дядо Коледа. В противен случай децата губят способността да се съсредоточат върху една своя мечта и да се насладят на вълнението от очакването й. Също отговорност на родителите е да координират желанията на мъниците с останалите членове на семейството. Вместо всеки да избира индивидуален подарък, може да участва в събирането на средства за един единствен – този, който желае детето.

И бъдете сигурни, че децата не се разочароват, ако не получат всичко, което са поискали. Напротив, те се радват, че имат онова, което са поискали в писмото си до стареца. Нещо повече, трудно е във времето, в което мащабността на предлагане е толкова голяма, да се избере едно желание. Ето още една страна, с която празничните традиции са полезни. Децата трябва да могат да изберат едно сред масата предлагани удивителни игри и удоволствия. Това е полезно за тях като личности и ще бъде от полза в израстването им.



Що се отнася до малко по-големите деца, правилото е ние възрастните да направим всичко възможно, за да продължат да вярват по-дълго в илюзията за дядо Коледа. Децата притежават изключителна емоционална интелигентност и задължение на родителите е да използват тази интелигентност така, че да им осигурят по-щастливо и безгрижно детство.  

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах