Колагенът – здраве за нашите стави

Хормонални фактори, възраст и навици на живот са факторите, които с времето ни отнемат постепенно и незабележимо колагена - двигател на нашия живот и здраве.В резултат на това болката в ставите присъства все по-трайно в ежедневието ни.


Да повървим пеша, да изкачим няколко стълби, да се посмеем с глас или да вземем децата в обятията си ... всяка от тези дейности изисква присъствието на ключов протеин в тялото: колаген.

Винаги когато колагенът бъде споменат, повечето хора го асоциират с красива и плътна кожа, без следи от стареене. Но той е много повече: най-важният протеин в тялото ни. Структурен елемент на всички тъкани, които придават сила, колагенът дава издръжливост и здраве на нашите стави, нашите кости, кожа, мускули и сухожилия.
Различни са факторите, които могат да ускорят загубата му: менопауза, наднормено тегло, непълноценно хранене, работа, която се заключава в едни и същи повтарящи се движения, усилен спорт…

С напредване на възрастта, оплакванията, свързани с болки в ставите, затруднена подвижност, скованост и тромавост не са изненадващи. Но битката не е изгубена… Разбира се, че не можем да върнем времето назад, но със серия от промени, можем да възстановим част от този протеин и да си гарантираме по-добро качество на живот.

Ето какво включват те:

 Здравословното и балансирано хранене е на първо място, когато целта е преодоляване на последиците от колагенов дефицит. Препоръчителни са продукти, богати на витамин С, минерали, като сяра, а също и храни, съдържащи аминокиселината лизин.


 Редовната физическа активност, която включва умерени упражнения, също е мярка за намаляване на дискомфорта, причинен от загубата на колаген с възрастта.


 Предотвратяването на наднормено тегло е ключов момент от цялостната грижа за здравето и превенция на много заболявания, включително на костно-ставната система.

След навършване на 30-годишна възраст, когато нивата на колаген в тялото започват да намаляват, на помощ идват хранителните добавки. Добавките с колаген са единственият начин да се предотврати износване на ставите и свързаните с това последици. Те благоприятстват регенерацията на тъканите, намаляват болката, подобряват подвижността и предотвратяват наранявания.


Колаген, глюкозамин, хондроитин сулфат и хиалуронова киселина са най-честите компоненти на хранителните добавки, предназначени за подобряване на здравето на ставите. Всички те са ендогенни вещества, част от хрущяла и синовиалната течност.
Комбинацията от тях е отлично средство за предотвратяване на костно-ставни заболявания. Колагенът насърчава хрущялния метаболизъм и подобрява симптомите на остеоартрит. Самостоятелно или в комбинация с хиалуронова киселина, той помага за намаляване на болката и сковаността на ставите и подобрява тяхната функция, а следователно и качеството на нашия живот.

Добавките с колаген са подходящо средство за профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат след навършване на 30 години. Прилагат се при хора в напреднала възраст като допълнение към терапията на различни заболявания на двигателния апарат, както и при активни спортисти, за възстановяване след травми и контузии в следствие на претоварване.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах