Видовете колаген и ползите от неговия прием за ставите ни

Колаген

Колагенът е най-разпространения протеин в тялото: количеството му спрямо общия протеин при възрастни е между 20% и 30%. Той е структурен компонент, осигурява устойчивост и здравина на тъканите, допринася за еластичността им. Ролята му в човешкия организъм може да бъде определена като "лепилото на тялото.

Колагенът участва в изграждането и обновяването на хрущялната тъкан, укрепва костите, ставите и ноктите, подобрява еластичността на кожата и подпомага заздравяването на рани, подсилва косата, насърчава възстановяването след тренировка. Поддържането на оптимални нива на този протеин е от изключителна важност за здравето на човека.

Препоръчителната дневна доза колаген е 10 грама. Може да се набави с храната – съдържа се в костния бульон и продукти от животинско месо.

Познати са повече от 19 вида колаген, локализирани в дермата, костите, сухожилията, дентина и роговицата, хрущялната тъкан, стъкловидното тяло на окото, стените на кръвоносните съдове и др.

Научната общност е единодушна, че след 25-годишна възраст човешкото тяло губи около 1.5% колаген годишно. Поради тази причина с напредване на възрастта е добре да се следва диета, богата на продукти, които стимулират производството на този протеин и да се приемат хранителни добавки, обогатени с колаген.

Приемът на хранителни добавки с колаген се препоръчва при болка в ставите, възпаление, подуване и скованост, ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра.

В случаите на ревматоиден артрит, колагенът, в комбинация с други добавки, може да потисне възпалението.

Той укрепва костно-ставната система и приеман като хранителна добавка може значително да намали риска от фрактури при хора остеопороза и такива в напреднала възраст.

През последните години колагенът се прилага и като средство за поддържане на здравословно тегло и намаляване на апетита. Пречистеният колаген се отличава с високо съдържание на протеин, който помага да се чувстваме сити и да не изпитваме постоянна нужда да похапваме допълнително. По този начин той насърчава загубата на тегло и поддържането на здравословни килограми.  

Освен всички споменати дотук ползи, колагенът е известен и като противостареещ фактор. Той е структурен компонент на кожата и допринася за плътния й, стегнат вид. Осигуряването на оптимални нива колаген поддържат кожата млада и здрава.

Хранителните добавки с колаген нямат странични ефекти и могат да се приемат продължително. Все пак всяка добавка е редно да бъде приемана с одобрението и препоръката на вашия лекуващ лекар.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах