Кои са причините за акне при жените

Акнето при жените най-често е причинено от проблеми с хормонален произход. Важно е да се обърнете към специалист, който да разгледа вашия случай и да назначи индивидуална терапия.

 

Акнето по-често засяга жените. Това се дължи предимно на хормоналните промени и външните агресори, под чието въздействие попада женския пол.

 

Юношеството не е единственият етап от женското развитие, в който може да се появи акне. Много често оплакванията, характерни за акне, се появяват след 25- годишна възраст или се поддържат от юношеството до зрелостта.

 

Предстои да обобщим най-честите причини за поява на акне при жените.

 

Хормонални нарушения

 

Ако акнето е причинено от хормонални нарушения, е подходящо да потърсите за консултация специалист по ендокринология. Най-често срещаното хормонално разстройство е завишеното ниво на мъжки хормони, или хиперандрогенизъм. Наблюдава се в случаите на поликистозен овариален синдром.

 

Излишъкът от андрогени се проявява със специфични симптоми, на които трябва да обърнете внимание. Ако имате мазна кожа, акне, прекомерно окосмяване или загуба на коса, това могат да са симптоми на хиперандрогенизъм.

 

Стрес

 

Онези от вас, които страдат от акне, със сигурност са забелязали, че след стресови ситуации, симптоматиката е засилена. Стресът не само влошава акнето, но благоприятства появата му. Това е така, защото тялото ви също претърпява промени, след като е било подложено на толкова голям натиск и претоварване.

 

Когато сте стресирани, мастните жлези се възпаляват и се увеличава производството на мазнини, или себум на лицето. Излишната мазнина запушва порите и така се появяват пъпки.

 

Неподходяща козметика

 

Гримове, кремове и продукти за красота понякога могат да бъдат най-добрите приятели на жената, но и нейните врагове. Ако искате да изглеждате красива и да подчертаете неповторимостта си с помощта на козметика, е много важно да подходите изключително внимателно към избора на продукти.

 

Има различни типове кожа и различна по вид козметика и гримове. Това, което е подходящо и се понася добре от един човек, за друг може да е изключително лош избор. Всяка кожа и лице имат различни потребности.

 

Например, ако имате мазна кожа, трябва да използвате некомедогенен грим, без мазнини. В противен случай съществува голям риск порите да се запушат и това да стане предпоставка за поява на акне и възпаления. Същото важи и за маските, и за дерматологичните кремове, които използвате за лицето си.

 

Бременност

 

Бременността може да бъде един от най-хубавите етапи в живота на една жена, но понякога свързаните с нея промени, може да причинят различни оплаквания. Акнето, петна и стриите са почти неизбежни спътници на бременността.

 

По време на прекрасните девет месеца нивата на прогестерон значително се увеличават. Този хормон има изключително важна роля за бременността, поради ред функции. Но той също е причина мастните жлези да произвеждат повече мазнини. В допълнение, хормоналните промени правят жената по-раздразнителна и понякога неспокойна. Както знаете, това също може да причини проблеми с кожата и акне.

 

Нормално е след раждането акнето да отшуми и да изчезне напълно. Затова не се тревожете. Важно е да се грижите добре за лицето си, с помощта на подходящи хидратанти и  слънцезащитни продукти. Не забравяйте и добре да почиствате лицето - най-малко два пъти на ден.

 

Акнето е проблем, който може да доведе до ниско самочувствие, несигурност и дори депресия. Ако на лицето, шията, деколтето или гърба ви се появят пъпки, не отлагайте консултацията с лекар. Само той може да ви каже какво предизвиква състоянието и как може да го лекувате. Не забравяйте, че всяко лечение трябва да е индивидуално, за да е наистина ефективно.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах